Cand vor expira masurile de sprijin la facturi, preturile vor creste CU DOUA CIFRE: noi previziuni economice sumbre
majorare dobanda bnrcrestre prognoza inflatieinflatie romania
Asa cum era lesne de prevazut in conditiile actuale de inflatie, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, a hotarat, ieri, majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 2,50% pe an, de la 2% pe an, majorarea dobanzii pentru facilitatea de creditare la 3,50% pe an, de la 3% pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 1,50%, de la 1% pe an.
Consiliul
BNR a mai stabilit pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii de pe piata monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Banca Nationala se asteapta la o inflatie de doua cifre in al doilea trimestru din 2022, cand vor expira masurile de sprijin pentru facturi.
O inflatie de doua cifre, adica de cel putin 10%, nu a mai fost consemnata in Romania din 2004, cand a fost de 11,9%.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei este asteptata sa-si accentueze semnificativ cresterea in trimestrul II 2022 si sa urce la un nivel de doua cifre, in principal ca efect al unor majorari mult mai ample ale preturilor gazelor naturale si energiei electrice, ce se vor evidentia pregnant dupa suspendarea in luna aprilie a schemelor de compensare aplicate pentru consumatorii casnici.
Insa, este posibil ca o eventuala prelungire a masurilor de sprijin pentru facturi sa impiedice cresterea inflatiei la un nivel de doua cifre.
Calmare a inflatiei abia spre finele anului viitor
BNR arata ca schemele de compensare a preturilor la energie electrica si gaze naturale pentru populatie prezumate a fi aplicate pana in martie 2022 vor imprima un parcurs neuniform ratei anuale a inflatiei pe orizontul apropiat de timp, aceasta fiind anticipata sa scada foarte usor in intervalul ianuarie-martie, dar sa consemneze un salt semnificativ in aprilie, odata cu revenirea preturilor la nivelurile prevazute in contracte.
Banca sustine ca schemele de sprijin sunt incerte, o eventuala modificare a duratei si/sau a continutului acestora fiind de natura sa afecteze semnificativ atat nivelul, cat si traiectoria viitoare a dinamicii anuale a inflatiei, mai cu seama pe termen scurt.
Incertitudini semnificative provin din impactul acestor scheme, iar riscuri notabile continua sa provina din evolutia cotatiilor materiilor prime, mai ales a celor energetice si agroalimentare, inclusiv in contextul situatiei geopolitice Rusia-Ucraina, precum si din blocajele persistente in lanturile de productie si aprovizionare.