Cand va scadea inflatia, apetitul romanilor pentru credite va creste. Mare atentie, sa fim cumpatati
inflatiecreditaredobanziimprumut bancar
In acest moment, romanii sunt mai rezervati in a contracta noi imprumuturi, din cauza dobanzilor piperate si in general a costului vietii care a explodat in ultima vreme. Insa situatia se va schimba cand inflatia va incepe sa scada, cred economistii, care vad in acel moment o crestere a apetitului pentru creditare. Pentru acea situatie specialistii indeamna la PONDERARE!
E important sa ne calculam foarte bine deciziile financiare, chiar si in momentul in care dobanzile vor scadea si aparent povara unui credit va fi mai usor de dus. Calculele pe care ni le facem trebuie sa fie aplicate situatiei noastre personale, propriului venit, propriilor proiectii legate de viitor, fara sa fim influentati de ce fac alte cunostinte de-ale noastre in respectiva perioada. Pentru fiecare debitor in parte exista caracteristici diferite ce pot influenta usurinta cu care creditul e rambursat sau, din contra, ce pot complica situatia.
Trebuie sa stim care sunt instrumentele financiare potrivite noua, ce tip de credit ne avantajeaza, ce dobanda e mai potrivita, care e perioada ideala de rambursare si, de asemenea, ce riscuri de baza trebuie asumate pe termen lung, cand vorbim despre 20-25 de ani perioada de rambursare.
"Scaderea
inflatiei, asteptata in a doua parte a anului, ar avea un impact pozitiv asupra costurilor pe care le au clientii bancilor, in special cei care au contractat in trecut credite cu dobanda variabila. Chiar daca avem semnale ca s-a oprit cresterea abrupta a inflatiei si dobanzilor, trebuie sa ramanem atenti si echilibrati. Optimismul trebuie dozat bine! Odata cu scaderea inflatiei, creste apetitul de a lua credite noi. Important este sa luam cea mai inteleapta decizie pentru finantele noastre si ale familiei, inclusiv in perioadele in care suntem optimisti si increzatori.
Noi am inceput sa construim un model preventiv inca de acum 10 ani. Am promovat in anii trecuti creditele in lei si cele cu dobanda fixa, iar rezultatele s-au vazut in perioada aceasta cu fluctuatii foarte mari.
Multi dintre clientii nostri au fost protejati prin dobanzile fixe si de faptul ca moneda nationala a ramas stabila. Peste 85% din productia de credite imobiliare – produsul standard al Bancii Comerciale Romane – este acordata cu dobanda fixa, iar creditele de consum sunt acordate 100% cu dobanda fixa. Ne-a fost greu sa explicam acum ceva timp de ce o dobanda fixa poate sprijini, mai ales in momente de volatilitate, dar astazi putem sa vorbim despre un portofoliu sanatos", a explicat Dana Dima, vicepresedinte al Bancii Comerciale Romane, in dialog cu Adrian Negrescu, consultant financiar, conform
Finzoom.ro.
Foto: freepik.com