Cand armele vorbesc, bursele se balbaie. Debut pe rosu puternic la BVB. Barilul de petrol trece de 100 de dolari
scadere bvbdeschidere bvbprabusire actiuni
Militarul rus care a apasat, astazi, primul pe tragaciul unei arme, a apasat si butonul descresterilor pe bursele internationale si, desigur, si pentru Bursa de Valori Bucuresti. Fata de martea aceasta, cand scaderile de pe burse s-au inregistrat mai ales in prima parte a zilei, ulterior, urmand recuperarea si trecerea in teritoriu pozitiv, astazi, cand conflictul armat a devenit realitate, deprecierile sunt mult mai importante.
Cele mai mari deprecieri ale emitentilor importanti au fost inregistrate de actiunile emise de Erste Bank (peste 10%), Sphera Franchise Group (8,33%), MedLife (aproape 8%), BRD (5,24%), FP (4,10%).
Ulterior, scaderile s-au temperat spre 2-3%, dar pretul oscileaza rapid, in ambele sensuri.
Cu cat scaderile sunt mai importante, cu atat randementele sunt mai mari pentru dividendele pe care unele companii au anuntat deja ca le vor plati, cum este cazul BRD si Sphera Franchise Group.
Rusii se joaca de-a inchisul si redeschisul burselor, iar rubla scade la minimul istoric
Singurele ferite de scaderi, dar si de... functionalitate au fost, initial, bursele de valori de la Moscova si Sankt Petersburg, care au anuntat ca sunt inchise, astazi.
Acestea au anuntat suspendarea tranzactiilor pe platformele lor, reluarea activitatii urmand sa fie anuntata la o data ulterioara, insa, la numai cateva ore de la anunt, bursa de la Moscova s-a deschis, iar actiunile Gazprom, Lukoil si Rosneft s-au prabusit cu 55%, 46%, respectiv 47%, iar cele ale Sberbank cu 20%.
Pe pietele forex, rusii nu au putut sa-si fereasca moneda nationala de devalorizare, astfel ca rubla s-a prabusit la cel mai redus nivel de dupa 2016.
Bancile rusesti au crescut semnificativ cursul de schimb. Alfa Bank oferea un curs de schimb la cumparare de 91,44 ruble pentru un dolar si 101,11 dolari pentru un euro, iar Sberbank, cea mai mare banca din Rusia, oferea un curs la cumparare de 116 ruble pentru un euro.
In jurul orei 05.42 GMT, rubla era in scadere cu 10,5% pana la 89,71 ruble pentru un dolar, cel mai scazut curs din istorie.
Peste 100 de dolari barilul de petrol
In acelasi timp, pretul petrolului a explodat joi. Pentru prima data dupa 2014, cotatia barilului Brent a depasit 100 de dolari, la 102,48 dolari, cel mai ridicat nivel dupa septembrie 2014, iar in jurul orei 05.47 GMT se tranzactiona la 102,06 dolari, in crestere cu 5,4%, fata de miercuri seara.
Totodata, cotatiile futures pentru titeiul U.S. West Texas Intermediate s-au majorat la 97,40 dolari barilul, cel mai ridicat nivel de dupa august 2014.
De la inceputul anului, barilul de petrolul s-a scumpit cu peste 20 de dolari pe fondul temerilor ca SUA si Europa vor impune sanctiuni companiilor rusesti din sectorul energetic.
Rusia este al doilea mare producator mondial de petrol si cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, careia ii asigura aproximativ 35% din necesar.
Citeste si:
Contre intre Ministerul Finantelor si Banca Rusiei pe tema reglementarii criptomonedelor