Ca primarul, asa semneaza contractele cei mai multi romani: citim superficial, dar semnam cu mainile amandoua
educatie financiara
Un studiu recent arata cat de putin interes isi dau romanii cand vine vorba despre semnarea contractelor pe care le incheie, in diverse situatii ale vietii. In medie, citim mai putin de o jumatate de ora un contract, inainte de a-l semna. In unele cazuri, chair si pentru o persoana cu studii de specialitate, acest timp poate fi insuficient.
Aproape toti adultii din Romania spun ca au semnat de-a lungul timpului cel putin un
contract (peste 95%), insa majoritatea declara ca aloca putin timp pentru a le studia inainte de a semna, potrivit unui sondaj realizat de iVox la comanda Provident.
Sursa citata ne mai spune ca 70% dintre romani nu citesc toate clauzele inainte de a semna un contract, iar inainte de a semna, un roman citeste contractul in medie doar 30 de minute! "1 din 2 romani aloca mai putin de jumatate de ora pentru a citi un contract inainte de semnare", conform studiului. Paradoxal, suntem constienti de superficialitatea cu care tratam acest aspect: "Majoritatea respondentilor recunosc faptul ca nu isi aloca suficient timp pentru a citi contractele inainte de a le semna", mai arata autorii analizei.
Nu e de joaca cu semnarea unui contract. Ar trebui sa fim mai atenti, avertizeaza specialistii
"Semnarea unui contract reprezinta un angajament care trebuie asumat cu multa responsabilitate, iar decizia de a lua un credit trebuie cantarita cu foarte mare grija. 40% dintre clientii noi pe care i-am avut in anul 2021 nu au mai avut anterior niciun contact cu o institutie financiara si aveau cunostinte limitate despre creditare, iar din feedbackul pe care l-am primit de la reprezentantii nostri de vanzari am inteles ca este nevoie sa ne intensificam eforturile de a-i ajuta sa ia cea mai buna decizie si sa inteleaga ce presupune un astfel de angajament.
Creditarea responsabila inseamna, in primul rand, luarea unei decizii financiare informate, care sa raspunda nevoilor individuale, iar noi ne-am asumat misiunea de a le oferi acces la toate informatiile de care au nevoie si de a-i ajuta sa inteleaga drepturile si responsabilitatile lor,” a declarat Florin Balcan, director general Provident Financial Romania.
Potrivit sondajului, 7 din 10 respondenti au declarat ca s-a intamplat sa intalneasca in contracte cel putin un cuvant pe care sa nu il inteleaga.
"Daca sunt intr-o astfel de situatie, peste 47% solicita clarificari de la institutia cu care urmeaza sa semneze contractul, insa 21% considera ca oricum sunt niste clauze standard, deci nu trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru a le intelege. Mai mult, 65% dintre respondenti spun ca au dobandit cunostinte de educatie financiara invatand direct din situatiile in care au fost pusi, dar cred ca ar fi de ajutor ca aceste notiuni sa fie predate la scoala sau sa fie oferite de institutiile din domeniul financiar", prezinta specialistii Provident.
Foto: freepik.com