BVB ramane pe plus, in timp ce pietele internationale trec pe minus
performanta bvbindice mcsicresteri bvbrezultate bvbadrian tanaselucian anghel
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reusit sa se mentina pe plus dupa primele opt luni din 2018, ciuda unui context extern tumultuos, care a dus mai multe piete in teritorii negative pe fondul accentuarii incertitudinilor internationale.
Furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International (MSCI) arata ca pietele de capital ale lumii au scazut semnificativ, de la inceputul acestui an.
Indicii MSCI afiseaza scaderi puternice, in echivalent dolari, de 8%, pentru pietele emergente, si de 15%, pentru cele de frontiera, la finalul primelor opt luni.
Prin contrast, in aceeasi perioada, BET, indicele principal al BVB, a crescut cu 4,4%, in echivalent dolari, in timp ce BET-TR, indicele care include si dividendele, a avut un avans de 13%, in echivalent dolari.
"Suntem atenti la evolutiile externe pentru ca pietele sunt extrem de interconectate astazi. Chiar si intr-un mediu international volatil si marcat de turbulente, Romania reuseste inca sa ofere randamente pozitive investitorilor.
Tocmai de aceea ne dorim sa diversificam si sa dezvoltam piata locala prin oferirea de noi facilitati si instrumente de tranzactionare astfel incat activitatea investitionala sa cunoasca o mai mare efervescenta.
Piata de capital locala are potential de valorificat din punct de vedere al lichiditatii, iar acest lucru s-ar putea traduce si intr-un potential pentru o mai buna evaluare a companiilor romanesti listate", a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.
"Trendul ascendent al bursei romanesti poate fi explicat si prin performantele obtinute de majoritatea emitentilor. Rezultatele pot fi puse pe seama evolutiei pozitive a companiilor listate la BVB, care au reusit sa beneficieze de cresterea puternica a economiei si au inregistrat, in general, rezultate operationale semestriale superioare celor raportate anul trecut, acordand si dividende consistente", a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.
Valoarea totala a tuturor instrumentelor financiare tranzactionate la BVB a depasit 1,8 miliarde de euro, de la inceputul anului si pana la finalul lunii august, in scadere usoara fata de perioada similara a anului trecut.
Valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni din piata principala a ajuns la 8,7 milioane de euro, pe fondul unei activitati mai reduse a investitorilor in perioada de vara.
Capitalizarea bursiera a companiilor romanesti a fost de peste 20 de miliarde de euro la finalul primelor opt luni, in timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a depasit 35,7 de miliarde de euro in ultima sedinta de tranzactionare a lunii august.