BVB a inceput consultarile pe tema noului Cod de Guvernanta Corporativa
bvbcod guvernantaguvernanta corporativa
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a demarat consultarile cu companiile listate si cu organizatiile relevante ale investitorilor asupra noului Cod de Guvernanta Corporativa.
In procesul transformarii pietei bursiere romanesti, cu scopul de a construi in Romania o piata de capital atractiva pentru regiunea Europa de Sud Est, BVB adapteaza la noul stadiu de dezvoltare al pietei autohtone principiile de guvernanta corporativa aplicate companiilor listate.
BVB, cu sprijinul BERD si al echipei sale de consultanti, a rescris Codul de Guvernanta Corporativa, aflat in vigoare din 2008.
Au fost luate in considerare standardele internationale, schimbarile cadrului legal din Romania si Uniunea Europeana, experienta dobandita ca urmare a aplicarii primului cod, precum si noile aspiratii ale societatii, in general, si ale partilor direct interesate de responsabilitatile si conduita companiilor.
Noul cod cuprinde un set de principii si recomandari care se bazeaza pe cele mai bune practici, transparenta si incredere.
"Acest cod va fi intr-o masura inovativ, deoarece nu va contine numai subiectele clasice care sunt abordate in mod normal atunci cand este vorba de guvernanta corporativa.
Avem sansa sa generam un progres esential avand aceste reguli pragmatice in setul de prevederi pentru guvernanta corporativa.
Acesta este motivul pentru care am decis sa adresam, de asemenea, unele subiecte care nu sunt subiectele clasice tratate, vorbind la modul general, de coduri de guvernanta corporativa.
Spre exemplu, dorim ca societatile listate sa isi publice politica de dividend, pentru informarea investitorilor asupra principiilor care stau la baza acestei politici, astfel incat investitorii sa stie la ce sa se astepte", a declarat directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.
Conform BVB, obiectivele codului sunt intarirea practicilor de guvernanta corporativa si a gradului de raportare in randul companiilor listate, prin imbunatatirea recomandarilor Codului de Guvernanta Corporativa, precum si consolidarea monitorizarii si implementarii acestuia.
Noul cod a beneficiat de opiniile membrilor Consiliului Consultativ de Guvernanta Corporativa, constituit din personalitati ale pietei de capital internationale si locale, care, prin experienta lor, si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Membrii Consiliului Consultativ sunt Gian Piero Cigna (specialist guvernanta corporativa in cadrul BERD), Mariana Gheorghe (presedintele Directoratului OMV Petrom), Steven Van Groningen (presedintele Directoratului Raiffeisen Bank), Narcisa Oprea (partener Schoenner), Grzegorz Konieczny (reprezentant legal si manager de portofoliu Fondul Proprietatea) si Ludwik Sobolewski.
Intr-o forma restransa, din 25 februarie 2015, va intra in vigoare un Cod de Guvernanta Corporativa pentru companiile listate pe AeRO, odata cu lansarea acestei piete.
Acesta este un sprijin pentru emitentii de pe AeRO in ceea ce priveste transparenta post-listare si cerintele de raportare, dar, in principal, este un mod excelent de crestere a investibilitatii.
De asemenea, ca parte a eforturilor BVB pentru imbunatatirea climatului de guvernanta corporativa, incepand din ianuarie 2015, pentru companiile incluse in indicele BET, vor intra in vigoare criterii de eligibilitate, precum transparenta si servicii orientate spre relatia cu investitorii.
Criteriile vizeaza cerinte de raportare in limba engleza, raportare conform IFRS, informare prin intermediul website-ului BVB si/sau alta platforma indicata de BVB, teleconferinte/intalniri cu analistii si investitorii atunci cand sunt publicate rezultatele trimestriale.
Astazi, pretul actiunilor BVB a atins maximum anului: 33,5 lei.