BVB a atins noi maxime in primul trimestru din 2017
performante bvbmaxime bvbpiata emergenta
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat o luna martie puternic pozitiva care, alaturi de rezultatele bune din ianuarie si februarie, a contribuit la un prim trimestru in care s-au inregistrat noi maxime pe piata de capital locala.
Valoarea de tranzactionare inregistrata in piata reglementata la vedere a BVB, in martie 2017, a depasit 1,2 miliarde de lei, nivel dublu comparativ cu martie 2016.
Valoarea medie zilnica de tranzactionare pe segmentul de actiuni s-a dublat fata de martie 2016, de la 5,5 milioane de euro, la 11,5 milioane.
La nivelul primelor trei luni, valoarea medie zilnica a fost de 9,6 milioane de euro, in crestere cu peste 61% fata de primul trimestru al anului trecut.
Primul trimestru din 2017 a fost unul cu cresteri semnificative atat pentru numarul de tranzactii, cat si pentru valorile tranzactionate. S-a inregistrat, astfel, cel mai bun prim trimestru din ultimii 7 ani, in ceea ce priveste numarul de tranzactii (212.000).
Un alt maxim atins pe piata locala de capital a fost in cazul valorii de tranzactionare pe piata reglementata. Cu o valoare totala tranzactionata de 2,4 miliarde de lei, BVB a avut cel mai bun prim trimestru din ultimii 6 ani.
Indicele BET-TR, care include companiile din indicele principal BET si dividendele acordate de acestea, a trecut, pentru prima data in existenta sa, de pragul de 10.000 de puncte.
Sedinta din 31 martie 2017 a fost inchisa la un nivel record de 10.077,45 puncte. De la inceputul anului, avansul BET-TR a fost de peste 15%.
Tot in primul trimestru, s-a inregistrat cel mai pozitiv sentiment din ultimii 5 ani, in functie de numarul de sedinte inchise pe plus de indicele principal al pietei. Astfel, BET a inchis pe plus 36 de sedinte in primele trei luni.
Evolutia BET, care masoara cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu aproape 14%, in primul trimestru, si a avut cea mai buna evolutie din randul pietelor din Uniunea Europeana.
"Faptul ca am avut cele mai mari cresteri de la nivelul Uniunii Europene si ca am avut o rata de crestere chiar si peste cea mai mare piata din regiune, Polonia, reprezinta un semnal puternic pe care investitorii il au in legatura cu evolutia pietei de capital romanesti", a declarat CEO-ul BVB Ludwik Sobolewski.
"Asteptarile investitorilor privind politica de dividende, evolutia macroeconomica pozitiva cu mult peste cresterea economica din Uniunea Europeana, dar si faptul ca piata locala e tot mai aproape sa fie promovata la statutul de piata emergenta de FTSE Russell si ca trei companii indeplinesc deja criteriile MSCI ne arata ca suntem pe drumul in care Romania conteaza din ce in ce mai mult in regiune", a spus Lucian Anghel, presedintele BVB.
In drumul spre promovarea la statutul de piata emergenta, Romania este tot mai aproape sa indeplineasca nu doar criteriile FTSE Russell, ci si pe cele impuse de MSCI.