Bursele americane, pe val: Volumul IPO-urilor din SUA a depasit deja totalul inregistrat in 2012
ernst & youngglobal ipo trends report
Volumul IPO-urilor din SUA a depasit totalul inregistrat in 2012, iar sase din cele mai mari 10 listari din T3 au avut loc pe bursele din SUA. Increderea investitorilor se imbunatateste in Europa, iar fondurile private de investitii domina tranzactiile mari.
Volumul tranzactiilor din Asia a crescut in T2 2013, comparativ cu al doilea trimestru din 2012, se arata in ultimul raport trimestrial Ernst & Young EY - Global IPO Trends Report.
Activitatea globala de listare la bursa prin IPO a scazut in T3 2013, volumul total estimat apropiindu-se de 200 de tranzactii, cu sume totale atrase de circa 24,4 miliarde de dolari americani (USD).
Plecand de la totalul proiectat pentru T3 2013, se estimeaza ca activitatea globala de IPO-uri a inregistrat o scadere de 4% la nivelul numarului de tranzactii si de 47% la nivelul valorii tranzactiilor, comparativ cu T2 2013 (206 IPO-uri, in valoare de 46,2 miliarde de USD). In primele 9 luni din 2013, s-au inregistrat in jur de 566 de IPO-uri, totalizand o valoare estimata la aproximativ 94,8 miliarde de USD.
Desi numarul tranzactiilor este mai mic decat in anul precedent, se estimeaza ca totalul capitalului atras prin listare va fi mai mare decat cel inregistrat in perioada similara din 2012 (637 listari care au totalizat 91,4 miliarde de USD).
Maria Pinelli, vice presedinte global EY pentru cresterea pietelor strategice, spune: “In pofida unui trimestru relativ linistit, in linie cu tendintele confirmate istoric de incetinire a activitatii pe durata lunilor de vara, e de asteptat ca activitatea globala de IPO-uri sa ia din nou avant in lunile care au mai ramas din acest an si in 2014. Acest reviriment al activitati va fi diferit de la o regiune la alta, atat la nivel de calendar, cat si ca ritm de lansare. E de asteptat ca piata din SUA sa-si continue evolutia foarte buna si ne asteptam la intensificarea activitatii de IPO-uri pe bursele europene, in special in cazul celor din Marea Britanie si Germania. De asemenea, estimam o crestere a activitatii bursiere in Asia de Sud-Est”.
SUA domina activitatea pe continentul american Conform prognozelor, pana la sfarsitul lui T3 2013, bursele din SUA au atras 11,8 miliarde de USD din 65 de IPO-uri, reprezentand 33% din numarul total al IPO-urilor la nivel global si 49% din totalul global de capital atras. Sectorul de sanatate s-a dovedit a fi cel mai atractiv, clasandu-se pe primul loc ca numar de tranzactii incheiate si pe al doilea in privinta capitalului atras (21 de IPO-uri, capital atras de 2,4 miliarde de USD).
Sectorul tehnologiei a fost al doilea cel mai activ ca numar de tranzactii si se claseaza pe locul al treilea dupa capitalul atras (12 IPO-uri, capital atras de 1,4 miliarde de USD). Sectorul energiei ocupa primul loc ca valoare si cel de-al treilea ca numar de tranzactii (9 IPO-uri, 3,4 miliarde de USD capital atras). Estimarile arata ca dimensiunea medie a tranzactiilor de tip IPO derulate pe bursele din SUA in T3 2013 se cifreaza la aproximativ 182 de milioane de USD. Comparativ, dimensiunea medie a IPO-urilor din sectorul de sanatate este de 116,3 milioane de USD, respectiv de 119,8 milioane de USD in cazul IPO-urilor din sectorul de tehnologie.
E de asteptat ca 6 din cele mai mari 10 IPO-uri globale realizate in T3 2013 sa fie cele de pe piata din SUA, inclusiv cea mai mare tranzactie din T3, listarea Envision Healthcare Holdings Inc pe bursa de la New York (NYSE), care a atras 1,1 miliarde de USD.
Jackie Kelley, lider EY al departamentului IPO pentru America de Nord si de Sud, spune: “In primele trei trimestre din 2013, in SUA s-a depasit numarul total de IPO-uri inregistrate in tot anul 2012. Am asistat la cel mai mare volum de IPO-uri venind dinspre sectorul de sanatate (biotehnologie si farmaceutice) inregistrat din 2007 incoace. Dimensiunea medie a tranzactiilor e pe un trend descendent, din cauza numarului mare de IPO-uri lansate pe bursa, venite din sectoarele de sanatate si de tehnologie. Pretul ramane o preocupare majora pentru investitori, presiunea asupra nivelului acestuia continuand si in T3. Insa, randamentele medii inregistrate in prima zi dupa listare sunt pe un trend ascendent (de 14,2% in cazul listarilor din T3), depasind valorile prevazute de indexul S&P 500, evidentiind si mai clar dinamica IPO-urilor din SUA. In contrast, activitatea de IPO-uri din zona Americii Centrale si de Sud ramane inca slaba, in mare parte din cauza contextului economic mai slab, dar se remarca ameliorari an dupa an”.
Imbunatatirea increderii investitorilor din Europa
Estimarile pentru T3 2013 in Europa consemneaza 30 de IPO-uri si venituri estimate la 3 miliarde USD. Acestea ar echivala cu 15% din numarul total de oferte la nivel global si cu 13% din totalul capitalului atras. Numarul de oferte a scazut cu 29%, in timp ce totalul capitalului atras a scazut cu 36% fata de T2 2013 (42 de IPO, 4,8 miliarde de USD). Trebuie remarcat faptul ca nivelul capitalului atras in primele trei trimestre din 2013 (101 de IPO-uri si o valoare estimata la 12,9 miliarde de USD) este mai ridicat cu 204% fata de aceeasi perioada din 2012 (130 de oferte, 4,2 mld USD).
Pe prima pozitie se claseaza sectorul de real estate din Europa in ceea ce priveste capitalul atras, reprezentand 59% din sumele inregistrate in acest trimestru. Aceasta pozitionare a fost determinata de doua dintre cele mai mari IPO-uri care au avut loc in regiune in acest trimestru, si anume listarea
Deutsche Annington Immobilien GmbH, care a atras 738 milioane de USD pe bursa din Frankfurt, si listarea
Foxtons Group plc la bursa din Londra care a atras 558 milioane de USD.
Totodata, se estimeaza ca sectorul de tehnologie se va clasa pe prima pozitie in ceea ce priveste numarul de oferte, reprezentand 27% din totalul IPO-urilor de pe pietele europene. Volumul total mai mic inregistrat in Europa in T3 2013 si in 2013 pana in prezent ar putea fi cauzat de o incetinire a listarilor companiilor cu capitalizari bursiere mici si medii pe piata din Polonia. In T3 2013, au existat doua oferte, una pentru piata principala din Varsovia si alta pentru piata junior NewConnect, un numar in scadere de la doua, respectiv 17 listari inregistrate in T3 2012. Pana in prezent, in 2013 au existat sase IPO-uri pe piata principala din Varsovia si 20 pe NewConnect fata de 6 si, respectiv, 62 de IPO-uri in primele noua luni ale anului 2012.
Dr Martin Steinbach, EMEIA IPO leader, EY, declara: „In Europa, sunt asteptate mai multe IPO-uri de dimensiuni medii si mari, avand la baza afaceri sustinute de fonduri private de investitii (PE-uri), mai ales in economiile mature precum cele din Marea Britanie si Germania”.
Martin Steinbach adauga: „Volatilitatea pietei s-a atenuat iar evaluarile se amelioreaza, pe masura ce conditiile economice se imbunatatesc si creditarea regionala se stabilizeaza. Suntem de parere ca sunt indeplinite conditiile pentru o crestere a ofertelor publice in Europa, in perioada ramasa din 2013”.
Asia e pregatita pentru redresarea activitatii de IPO-uri
Pentru T3 2013, estimarile mentioneaza 78 de IPO-uri pentru bursele din Asia, cu venituri in valoare de 6,4 miliarde de USD. Acest rezultat echivaleaza cu 40% din totalul ofertelor inregistrate la nivel global si cu 26% din totalul capitalului atras. Se estimeaza ca numarului tranzactiilor din Asia a crescut cu 26% fata de T2 2013, in vreme ce totalul capitalului atras a scazut cu 59% (62 de IPO-uri, 15,6 miliarde de USD). Sectorul de real estate s-a dovedit a fi cel mai activ in ceea ce priveste numarul de listari si de capital atras (11 IPO-uri, estimate la 2,1 miliarde de USD). Sectorul bunurilor de consum (7 IPO-uri, 1,5 miliarde de USD) si cel al energiei (9 IPO-uri, 0,9 miliarde de USD) s-au clasat, de asemenea, pe primele locuri in functie de totalul capitalului atras.
Ringo Choi, lider EY pentru cresterea pietelor strategice din zona Asia Pacific, comenteaza: ”Suspendarea repetata a noilor listari pe bursele din China continentala a afectat nivelurile de activitate ale IPO-urilor din Asia. Si scaderea IPO-urilor din Japonia, in urma performantelor din T2, a cantarit greu in cazul veniturilor totale inregistrate in T3. Activitatea a scazut si pe celelalte burse, reflectand conditiile economice si de piata nefavorabile. Cu toate acestea, se asteapta o imbunatatire a conditiilor din regiune in ultimele luni ale anului 2013 si in 2014, cu o lista tot mai mare de companii care intentioneaza sa lanseze IPO-uri cu valoare mare in Hong Kong si Japonia. Un reviriment se asteapta si in China Continentala de indata ce piata de IPO-uri se „redeschide””
Maria Pinelli conchide: " In T4 2013, IPO-urile ar putea ajunge la 200-250 de listari la nivel global, generand venituri de aproximativ 30-40 de miliarde de USD, in linie cu nivelurile din T4 2012. Poate ca investitorii vor fi mai activi, incurajati de evaluarile in crestere a ofertelor, insa pretul va ramane, pe mai departe, una din preocuparile critice pentru ei. In aceasta piata, mai mult ca niciodata, firmele au nevoie de un brand puternic si de un istoric financiar consistent pentru a putea obtine preturi convenabile si pentru a-si putea asigura sprijinul din partea investitorilor”.
Foto: EY.