Bursa si Bitcoin-ul se tin de mana, in picaj liber: noi scaderi pe pietele financiare traditionale si crypto
actiunibitcoinbursapiata cripto
Noua saptamana nu debuteaza in termeni favorabili nici pentru bursele internationale, nici pentru cea mai populara moneda digitala din lume: Bitcoin.
Actiunile europene au inceput saptamana in scadere. Contextul este unul deosebit de sensibil. Pe de-o parte, investitorii sunt in asteptarea reuniunii Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, iar pe alta urmaresc cu interes
tensiunile in crestere dintre Rusia si Ucraina, care au pus pe jar statele lumii, in ultimele zile.
Indicele Stoxx 600 paneuropean a scazut cu 1,7%, companiile de calatorii si de agrement scazand cu 3,2%, arata datele publicate de CNBC. Important de mentionat este faptul ca indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se corecta cu 2,41% in jurul orei 15:15 (ora Romaniei), cu scaderi pe toate bursele majore:-1,37% pentru indicele FTSE 100 la Londra, -2,21% pentru DAX la Frankfurt, -2,18% pentru CAC 40 la Paris si -2,66% pentru FTSE MIB la Milano.
DAX-ul Germaniei era la -1,5%, iar CAC-ul Frantei a scazut cu 1,6%. FTSE 100 din Marea Britanie a avut o tendinta de aproximativ -0,9%.
Nu doar pietele financiare traditionale au de suferit. Bitcoin este si el in scadere
Cea mai populara criptomoneda a lumii,
Bitcoin, a inregistrat o scadere cu 7% in ultimele 24 de ore, atingand preturi in jur de 33.680 dolari.
Interesant de mentionat, in contextul actual, este faptul ca Moscova intentioneaza
sa cenzureze total piata locala a criptoactivelor, intr-o perioada in care monedele digitale inregistreaza deprecieri destul de puternice. Banca Centrala a Rusiei propune interzicerea totala a minarii, dar si a tranzactiilor cu monede digitale.
Oficialii Bancii Centrale a Rusiei considera criptomonedele o reala amenintare, pe mai multe planuri. Ei sustin ca acestea reprezinta un risc asupra stabilitatii financiare a tarii, dar si asupra bunastarii populatiei. Mai mult, activele digitale ar ameninta si suveranitatea politicii sale monetare, dupa cum relateaza presa internationala.
Propunerile rusilor nu sunt o surpriza, in contextul in care, de cativa ani, autoritatile de la Moscova au un discurs dur la adresa pietei cripto.
Oficialii rusi sustin ca acestea ar putea fi folosite in spalarea banilor sau pentru finantarea terorismului. In cele din urma, Rusia le-a oferit un statut legal in 2020, dar a interzis utilizarea lor ca mijloc de plata.