BNR vrea sa limiteze gradul de indatorare a populatiei catre banci. Cati romani vor fi afectati de aceasta decizie
credite imobiliarecredite de consumgrad de indatorarebanca nationalalimitare creditaremugur isarescu
Sedinta de astazi a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei se poate finaliza cu adoptarea unui nou regulament de acordare a creditelor care poate afecta sute de mii de familii. Guvernatorul Mugur Isarescu s-a aratat in mai multe randuri ingrijorat de gradul mare de indatorare la banci al romanilor, provocand astfel o serie de discutii pe aceasta tema in ultimele luni. In cele din urma, conform surselor, regulamentul cu privire la conditiile de acordare a creditelor ar urma sa fie modificat in sedinta de astazi a Consiliului de Administratie a BNR.
In ultimele luni, Banca Nationala a Romaniei a purtat mai multe discutii pe aceasta tema atat cu bancile, cat si cu Institutiile Financiare Nebancare (IFN) care acorda populatiei credite de consum. De asemenea, la aceste discutii au participat si mai multi reprezentanti ai Guvernului. Toate aceste discutii au fost purtate si pe fondul unei recomandari de limitare a gradului de indatorare venite chiar dinspre Fondul Monetar International. Desi forma initiala a modificarilor se pare ca ar fi fost extrem de stricta, in cele din urma s-a ajuns la un consens ceva mai rezonabil pentru toate partile.
Gradul de indatorare al populatiei va fi limitat
Datele BNR arata ca nu mai putin de o treime dintre romanii care au credite au un grad de indatorare de peste 55%. De asemenea, institutiile bancare accepta in prezent o rata maxima de indatorare de pana la 75% din veniturile nete, ceea ce trebuie sa recunoastem ca este mult prea mult. Desi initial cei care primesc astfel de credite sunt bucurosi de suma mare pe care au putut-o primi, acest lucru poate deveni extrem de periculos la un moment dat.
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei vor discuta in sedinta Consiliului de Administratie limitarea gradului de indatorare la 45% din veniturile nete ale celui care solicita un credit. In aceste conditii, daca regulamentul va fi adoptat in aceasta forma, rata lunara nu va mai putea depasi 40% din salariul net in cazul creditelor imobiliare si de consum. In cazul clientilor care sunt la primul credit, rata lunara nu poate depasi 45% din salariul net. Valoarea media a ratei lunare in cazul creditelor acordate in prezent este de aproape 60%.
In cazul in care aceasta limitare a gradului de indatorare va fi aprobata in sedinta de astazi, o buna parte a celor care vor solicita credite nu se vor mai califica pentru un imprumut. Conform datelor inregistrate pana acum, nu mai putin de o treime dintre solicitanti nu se vor mai califica in actualele conditii. De asemenea, multi dintre cei care vor solicita astfel de credite, vor putea primi sume mai mici ca imprumut, conforme noilor reglementari.
Acelasi nivel de plafonare pentru toate institutiile care acorda credite
Desi Institutiile Financiare Nebancare au solicitat o plafonare diferita pentru banci si IFN-uri, noile modificari par ca nu vor tine cont de aceasta cerere. Reprezentantii IFN-urilor au motivat aceasta solicitare prin faptul ca acestea nu atrag depozite precum bancile, riscurile ca oamenii sa isi piarda economiile neexistand. Insa, se pare ca decizia celor de la BNR este clara, acestia dorind sa aplice acelasi nivel de plafonare pentru toate institutiile care acorda credite populatiei.