BNR, veste rea pentru romanii care sunt datori la banci. Se scumpesc ratele, din nou
rate la bancidobanzirobor
Ratele la banci evolueaza din nou intr-o maniera nefavorabila debitorilor, din cauza dobanzilor.
Romanii care au semnat contracte de creditare cu dobanda variabila, inainte de luna mai a anului 2019, inca depind de evolutia ROBOR. Amintim ca, dupa acel moment, ROBOR-ul a fost inlocuit de IRCC.
Din pacate, desi dadea semne de scadere in ultima perioada, ROBOR a revenit pe plus.
Conform unui anunt pe care l-a facut Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ultima zi a lunii iulie, Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a crescut luni la 6,42% pe an. Ca referinta, in sedinta precedente ROBOR la 3 luni se situa la 6,41% pe an.
Se pare ca ROBOR n-a mai inregistrat o crestere de mult timp, aceasta fiind prima dupa patru luni de zile in care incetase sa mai dea emotii romanilor cu datorii la banci.
Avem o crestere si la indicii ROBOR la 6, respectiv 12 luni.
BNR precizeaza ca ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a crescut la 6,51%, de la 6,50% pe an.
In aceeasi ordine de idei, ROBOR la 12 luni a marcat si el o crestere, ajungand pe 31 iulie la 6,66%, de la 6,65% pe an.
Pe de alta parte, IRCC - care e calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2023 - este la valoarea de 5,94% pe an, in scadere fata de cat inregistrase in trimestrul anterior, adica 5,98%.
Relatia dintre banci si consumatori, deteriorata
Ultima perioada, marcata de scumpiri puternice ale dobanzilor, au afectat increderea consumatorilor in
banci - releva analizele de piata.
Conform unui sondaj realizat de Ipsos, doar unul din 10 romani are incredere in banci. De asemenea, analiza mai scoate la iveala faptul ca 23% dintre respondenti se simt inselati in relatia cu institutiile bancare.
"Departe de a fi o preocupare principala si indicand reticenta populatiei generale de a contracta credite in perioada urmatoare, 5% dintre romani semnaleaza ingrijorare in ceea ce priveste accesul la creditare. Ingrijorarea este manifestata in principal de cei care planuiesc sa acceseze un credit imobiliar in urmatoarele 12 luni, cei care si-au facut un obicei din a rambursa anticipat rate pentru creditele in curs, precum si de parintii cu copii nou-nascuti, care au probabil planuri pentru o locuinta potrivita cu noua etapa din viata lor”, se mai arata in analiza de specialitate.
Foto: freepik.com