Conducerea BNR a anuntat bancile comerciale din tara noastra prin intermediul unei scrisori ca trebuie sa isi ajusteze scoring-ul pentru persoanele fizice pana cel tarziu in data de 20 decembrie. Totodata, bancile comerciale sunt sfatuite sa reduca coeficientul de acceptare al dividendelor si veniturilor din chirii in calculul pentru stabilirea scoring-ului la acordarea unui credit, specialistii din cadrul BNR considerand ca actuala criza provocata de pandemia de coronavirus va afecta anul viitor atat profiturile companiilor, cat si piata imobiliara. Vestea nu este una buna pentru oamenii de rand, asemenea schimbari facand ca imprumuturile bancare sa fie din ce in ce mai greu de accesat.
Potrivit analizelor facute de specialistii din cadrul Bancii Nationale, criza actuala provocata de pandemia de coronavirus va avea un impact negativ asupra unui numar considerabil de societati comerciale in anul ce sta sa inceapa. In acest context, cel mai probabil, un numar deloc mic de companii se vor confrunta cu o scadere a rezultatelor financiare, ceea ce inseamna automat ca si dividendele pe care actionarii le pot incasa in viitor vor fi afectate in cele din urma. De asemenea, “ca urmare a presiunii de renegociere a contractelor de inchiriere si a cresterii gradului de neocupare a imobilelor inchiriate”, BNR considera ca efectele negative ale crizei actuale se vor resimti in cele din urma si pe piata imobiliara interna, chiar daca in prezent lucrurile stau destul de bine.
Astfel, in contextul in care anul 2021 se anunta a fi unul destul de delicat, Banca Nationala a Romaniei a luat decizia de a recomanda bancilor comerciale sa isi regandeasca categoriile de venituri considerate eligibile in acordarea creditelor. De asemenea, o ajustare a coeficientilor acestora este bine venita in opinia celor de la BNR. Potrivit scrisorii pe care o mentionam in randurile anterioare, BNR recomanda reducerea coeficientilor luati in calcul in momentul acordarii creditului pentru veniturile rezultate din dividende sau din chirii.
La ora actuala, media pietei este de cel mult 80% venituri obtinute din dividende sau din chirii care sunt luate in calcul in momentul in care este calculat gradul maxim de indatorare pentru un client. In cazul in care bancile vor apela in cele din urma la o ajustare a acestui coeficient, asa cum recomanda Banca Nationala, procentul va ajunge cel mai probabil la 60% - 70%, in functie de strategie fiecarei banci. In aceste conditii, valoarea maxima a imprumutului pe care il poate contracta o persoana fizica sau juridica va scadea in 2021, mai ales in contextul in care si chiriile sau dividendele vor scadea la randul lor.
Recomandarea pe care Banca Nationala o face bancilor comerciale nu are scopul de a complica procesul de creditare, ci de a proteja sistemul bancar romanesc de o crestere prea mare a nivelului de credite neperformante. Potrivit specialistilor, nivelul de credite neperformante va creste incepand cu anul viitor, contextul actual fiind unul din ce in ce mai delicat pentru toata lumea. Astfel, bancile comerciale trebuie sa informeze Banca Nationala pana cel mai tarziu pe 20 decembrie cu privire la masurile luate pentru a se asigura ca acestea corespund situatiei actuale.
Anul 2021 se anunta unul dificil din punct de vedere economic pentru Romania si nu numai, criza sanitara actuala prelungindu-se destul de mult in raport cu estimarile initiale. In plus, situatia este inca una delicata pentru tara noastra, numarul zilnic de noi infectari fiind in continuare la un nivel ridicat. In aceste conditii, revenirea din punct de vedere economic a Romaniei nu va fi atat de rapida in 2021.
Ultimele NOUTATI
Vesti fabuloase la inceput de an, pentru romanii care traiesc si muncesc in strainatate. Ce se intampla cu preturile in Italia, Germania, Spania sau Franta?
Poate ajunge Bitcoin sa valoreze 200 k sau chiar 300 k de dolari in 2025? Analistii merg mai departe: va inlocui aurul fizic!
Surpriza in prag de AN NOU pentru toti romanii datori la banci. Mugur Isarescu este Mos Craciun pentru ei!
Schimbare radicala pentru toti romanii care au card la ING. Banca anunta oficial ce se intampla de acum!
De ce nu este bine sa vorbesti despre bani pe 1 ianuarie? Superstitii care aduc succes in afaceri
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212