BNR recunoaste: avem crize suprapuse, sistemul financiar are in fata un an 2023 dificil
previziuni economicecrize suprapusecriza economica
Leonardo Badea, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, recunoaste faptul ca situatia economica a Romaniei si sistemul nostru financiar nu treaverseaza deloc o perioada propice.
Badea, BNR: "Avem o situatie care este marcata de crize suprapuse si de incertitudini"
"Avem o situatie care este marcata de crize suprapuse si de incertitudini. Criza provocata de COVID este pe final, dar impactul ei se resimte si se va resimti in continuare. In urma conflictului din Ucraina avem disfunctionalitati in lanturile de productie si distributie, avem criza energetica, inflatie si schimbari climatice. Suntem intr-o perioada a celor trei “C”. Avem conflict, criza si climate change. Si atunci trebuie sa fim atenti cum ne calibram pozitiile, cum ne pregatim pentru ce va fi.
Atunci cand vorbim de dezvoltare, vorbim despre transformarea vietii oamenilor, nu neaparat despre transformarea economiilor. Mi se pare ca aceasta idee poate fi o idee importanta", a spus viceguvernatorul Bancii Nationale.
Tot el vorbeste si despre o scadere a economiilor globale, dupa ce, in 2021, s-a inregistrat o crestere a economiilor globale de 6%: "in 2022 economia globala si-a incetinit cresterea, ajungand la 3,2%, potrivit estimarilor FMI", noteaza acesta.
"La nivel european putem vorbi de 'generation EU' sau de PNRR, care este parte a acestui program general. Cu toate acestea redresarea este inegala, iar tensiunile geopolitice sunt evidente", a completat oficialul BNR.
Integrarea tehnologiei digitale trebuie sa fie punctul nostru central de interes, crede viceguvernatorul BNR, care e convins ca, in perioada urmatoare, sistemul financiar trebuie sa se canalizeze pe cateva tendinte de baza, cum ar fi economisirea, personalizarea serviciilor in functie de consumator si digitalizare: "din tot acest tablou, ne ramane integrarea tehnologiei digitale, care apare in toate aspectele vietii noastre sociale. Pandemia de COVID a catalizat acest proces si are loc o accelerare. Sistemul financiar are in fata un an 2023 dificil, dar trebuie sa recunoastem ca si-a imbunatatit rezilienta si ca urmare a faptului ca el s-a pregatit, dupa perioada de criza din 2007-2009. Trendurile care vor persista sunt, dupa parerea mea, o nevoie accentuata de economisire, de o personalizare a serviciilor in functie de nevoile consumatorilor si o cerere tot mai mare pentru servicii financiare digitalizate".
Foto: pixabay.com