BNR nu are niciun gand sa descurajeze creditarea. Dimpotriva!
limitare creditarebnrincurajare creditareisarescu
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a parctipat, astazi, la a patra editie a proiectului educational Summer Banking Academy organizat de Institutul Bancar Roman.
Dintre subiectele aflate pe agenda de discutii, cel care i-a placut cel mai mult guvernatorului a fost creditarea - provocari si oportunitati.
"Trebuie sa spun foarte clar ca nu avem niciun gand sa descurajam creditarea. Dimpotriva, vrem sa o incurajam, dar, intr-adevar, ne intereseaza o creditare sanatoasa, echilibrata pe componente, sustenabila si insist pe acest cuvant, chiar daca este pasaresc, sustenabila.
Pentru ca si o parte din dezintermediere, din scaderea creditarii la care am asistat in ultimii doi ani, chiar trei ani, provine din faptul ca unele credite nu au fost sustenabile.
Deci, s-au dus in directii care nu aveau cum sa continue. Discutiile, acum, sunt urmatoarele: cum sa echilibram pe componente creditarea pentru ca ea sa dureze, sa contribuie, ani buni de acum inainte, la cresterea economica. Practic, sa devina unul dintre motoarele principale ale cresterii economice", a declarat Isarescu.
El a amintit ca gradul de intermediere financiara din Romania, desi se plaseaza la cel mai scazut nivel dintre tarile membre ale Uniunii Europene, se mentine pe un trend descendent (27%, la finele anului 2017, fata de varful de aproape 40% atins in 2011).
El a explicat ca declinul intermedierii financiare s-a produs in conditiile in care, in ultimii ani s-au consemnat cresteri ale creditului acordat sectorului privat (circa 5%, in 2017, si peste 6%, in termeni anuali, in ianuarie-mai 2018).
"Evolutia sugereaza ca, fara a fi determinant, efectul de numitor - cresterea economica alerta, bazata nu pe credit bancar, ci pe stimuli fiscali si pe masuri de majorare a veniturilor - este relevant.
Importanti mi se par insa factorii care influenteaza dinamica si structura stocului de credite acordate sectorului privat. As mentiona, in primul rand, procesul de curatare a bilanturilor bancilor de credite neperformante, intensificat incepand cu anul 2014, ale carui efecte au contrabalansat, in proportie considerabila, fluxul de credite noi.
Tendintele divergente ale componentelor creditului neguvernamental - dinamica anuala alerta a creditului in lei (peste 16% pe parcursul anului 2018), in contrast cu declinul celui in valuta si crestere semnificativ mai rapida a creditului acordat populatiei (9,2%) comparativ cu acel acordat companiilor nefinanciare (2,6%) - scot in evidenta si alti factori de influenta", a explicat seful BNR.
Care a adaugat ca, "intr-o discutie referitoare la dinamica inca modesta a creditului neguvernamental, nu ar trebui pierdut din vedere nici rolul jucat de incertitudinea legislativa, creata de initiative care vizau profilul de risc nu doar al creditelor viitoare, ci si al stocului existent (precum cele referitoare la darea in plata ori la rambursarea la cursul istoric a creditelor in franci elvetieni)".
"In pofida faptului ca prevederile acestora au fost atenuate in urma interventiei Curtii Constitutionale, climatul de incertitudine generat a afectat oferta de credite.
Dincolo de factorii obiectivi care au actionat in sensul limitarii creditarii si a caror contracarare nu sta in puterea bancilor, exista si constrangeri a caror eliminare tine de acestea. Este vorba, in primul rand, de pregatirea personalului bancar, in general, dar mai ales a celui implicat in activitatea de creditarea", a spus guvernatorul.