BNR isi publica intreaga grila salariala, precum si minutele sedintelor CA
salarii bnrindemnizatii bnrminute bnr
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, astazi, ca, pe 27 august 2016, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat, modalitatea in care vor fi facute publice minutele sedintelor de politica monetara si veniturile salariale ale conducerii executive, in temeiul prevederilor art. 33 alin. (1) lit a) si d) din Legea nr. 312 privind Statutul BNR si a deciziei Consiliul de din 3 august 2016.
Incepand cu sedinta Consiliului de Administratie al BNR din 30 septembrie 2016, va fi publicata, dupa fiecare sedinta de politica monetara a CA, pe website-ul BNR (sectiunea „Politica Monetara”), in termen de 7 zile calendaristice, sinteza (minuta) deliberarilor privind adoptarea deciziilor de politica monetara.
Minuta are ca scop cunoasterea de catre public a ratiunilor si datelor economice luate in considerare la fundamentarea deciziilor de politica monetara; ea va include scorul votului, fara atribuirea nominala a acestuia.
De asemenea, de astazi, 1 septembrie 2016, pe website-ul BNR (in sectiunea „Conducere si organizare”) vor fi publicate informatii legate de politica salariala din Banca Nationala a Romaniei. Informatiile vor fi actualizate anual.
Pentru conducerea executiva (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publica urmatoarele date: veniturile standard lunare nete formate din salariul net lunar si indemnizatia lunara neta primita in calitate de presedinte, vicepresedinte sau membru al CA; alte drepturi banesti, acordate anual, in cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete; indemnizatia de pensionare, diferentiata dupa caz, in functie de vechimea in BNR (in cuantum de maxim 12 salarii, dupa minimum 6 ani de vechime); participarea la profitul realizat de BNR in functie de rezultatele financiare anuale, dupa impozitare si virarea celorlalte obligatii, conform prevederilor art. 43 alin. (5) litera c) din Legea nr. 312/2004 (in suma de maxim un salariu lunar net).
Drepturile salariale mai sus mentionate (cu exceptia indemnizatiilor lunare de participare la CA) se acorda tuturor salariatilor bancii in baza prevederilor legale.
Conducerea executiva nu beneficiaza de bonusuri de performanta, acestea acordandu-se cu caracter exceptional doar altor angajati cu merite deosebite.
De asemenea, conducerea executiva nu este remunerata, ca de altfel nici ceilalti membri ai comitetelor legal constituite la nivelul BNR, pentru conducerea sau participarea la sedintele acestor organisme de analiza si decizie (Comitetul de Politica Monetara, Comitetul de Supraveghere, Comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale, Comitetul de pregatire a trecerii la euro, Comitetul de Audit etc.).
Pentru membri neexecutivi ai CA se publica: indemnizatiile nete lunare; alte venituri, conform legii (de exemplu, in 2015, membrii neexecutivi au primit fiecare o suma echivalenta cu indemnizatia lunara).
Pentru alti salariati cu functii de conducere (director, director adjunct, sef serviciu) se publica: grilele standard ale salariilor nete lunare cu specificarea limitelor minime si maxime.
CA al BNR a decis ca, incepand cu proxima publicare, declaratiile de avere ale membrilor CA prezente pe website-ul institutiei sa cuprinda veniturile anuale in forma neanonimizata.
BNR precizeaza ca veniturile salariale sunt realizate din surse proprii ale BNR, nu bugetare, iar politica salariala este decisa, conform prevederilor art.33 din Legea nr. 312/2004, de CA.
In ultimii zece ani, ca urmare a deciziilor CA, veniturile brute ale conducerii executive au crescut intr-un ritm inferior ratei inflatiei. Variatiile semnificative in ce priveste veniturile nete au survenit ca urmare a modificarilor fiscale de impact major (cum au fost reducerea impozitarii pe venit ca urmare a introducerii cotei unice de 16%, in anul 2005, si a reducerii contributiilor sociale ca urmare a plafonarii CAS in 2011).
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are un salariu net de 42.727 lei, la care se adauga indemnizatia de membru al CA, in valoare de 18.476 lei.
Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu are un salariu de 40.430 lei si indemnizatie de membru al CA, de 18.313 lei.
Viceguvernatorul Liviu Voinea castiga un salariu de 37.764 lei si indemnizatie de membru al Consiliului de administratie de 17.103 lei.
In plus fata de salariul lunar, se acorda anual ÅŸi alte venituri: indemnizatie de vacanta, care consta in echivalentul unui salariu lunar net, alte drepturi banesti de maximum 1,6 salarii nete lunare, participare la profit, in valoare de cel mult un salariu net lunar.
La incetarea contractului individual de munca, salariatii BNR beneficiaza de o indemnizatie de pensionare, egala cu 12 salarii, calculata la nivelul ultimului salariu primit, cu conditia ca salariatul respectiv sa fi lucrat, fara intrerupere, minimum 6 ani in cadrul bancii, anterior indeplinirii conditiilor legale de incetare a contractului individual de munca, potrivit site-ului BNR.
In cazul salariatilor care au lucrat in BNR mai putin de 6 ani, fara intrerupere, anterior indeplinirii conditiilor de incetare a contractului individual de munca, indemnizatia de pensionare se acorda, astfel: 5 ani – 10 salarii; 4 ani – 8 salarii; 3 ani – 6 salarii.
Membrii neexecutivi ai CA al BNR - Marin Dinu, Daniel Daianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy, Virgiliu-Jorj Stoenescu - primesc o indemnizatie neta lunara de membru al CA in valoare de 17.103 lei. Acestia pot beneficia ÅŸi de alte venituri conform legii.