BNR explica de ce unele banci din Romania vor intra in faliment, daca parlamentarii vor schimba legea rambursarii creditelor in valuta
bnrbancicrediteschimbareparlament
In cazul in care va fi introdusa masura care prevede restituirea in moneda nationala a creditelor luate in valuta, la cursul de la semnarea contractului, vor fi banci care vor da faliment, conform afirmatiilor lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR.
Nicolae Cinteza a declarat ca, potrivit studiilor pe care le-au facut expertii Bancii Nationale, o astfel de masura ar genera o criza de sistem.
"Vor fi banci care vor da, a doua zi, faliment", a mentionat Cinteza, care a prezentat punctul de vedere al Bancii Nationale a Romaniei in legatura cu aceasta propunere legislativa, in Comisia de buget din Senat, conform Agerpres.
Acesta masura este dezbatuta acum deoarece senatorii din Comisia de buget sustin ca introducerea falimentului persoanelor fizice in Romania nu este posibila.
Potrivit sursei citate, parlamentarii vor dezbate aceasta problema in perioada urmatoare cu reprezentantii Asociatiei Nationale a Bancilor si cei ai BNR.
Ei vor sa identifice solutii pentru persoanele care nu mai pot restitui creditele in valuta.
Seful Directiei de Supraveghere din BNR a precizat ca pana acum s-a inregistrat un singur caz de rambursare a creditului in moneda nationala, la cursul din data semnarii contractului, in Croatia, acesta fiind motivul pentru ca banca respectiva paraseste aceasta tara.
Agerpres transmite ca legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele pentru consumatori, care prevede posibilitatea rambursarii anticipate in lei a creditelor aflate in alta moneda, a primit un raport de respingere din partea Comisiei de buget-finante din Senat.