BNR creste agresiv dobanda de referinta: un nou soc pentru romanii datori la banci
dobanda cheiedobanda pe politica monetaradobanzirate la banci
Banca Nationala a Romaniei a decis, miercuri, majorarea dobanzii pe politica monetara. Vorbim despre o crestere agresiva, cu 1%. Dobanda de referinta ajunge, astfel, la 4,75% pe an! Amintim faptul ca, in luna mai, BNR crescuse dobanda cheie de la 3% pe an, la 3,75%. In februarie, dobanda cheie a crescut cu 0,50%, la 2,50%. Anterior, in celelalte sedinte (trei la numar), in care dobanda s-a majorat, BNR afisa o atitudine calma, crescand dobanda cu 0,25%.
Majorarea dobanzii de referinta cu un punct procentual este peste asteptarile analistilor, dar unii economisti o considera oportuna, dat fiind faptul ca acesta e principalul instrument al bancilor centrale in lupta cu inflatia. Din moment ce avem o inflatie de aproape 14%, cu tendinta de crestere, unii economisti au recomandat inca de lunile trecute ca BNR sa fie mai agresiva pe piata monetara.
Totusi, vorbim despre o sabie cu doua taisuri. Pe de-o parte, se va tempera inflatia, dar vor fi tot mai impovarati romanii cu rate la banci, care au semnat contracte de rambursare cu dobanda variabila. E asteptata o crestere, deci a dobanzilor practicate de bancile noastre comerciale.
Efecte negative vor fi resimtite si pentru firmele si populatia care vor dori de acum incolo sa se imprumute, e asteptata o inasprire a conditiilor de creditare.
Dobanda majorata se va aplica de joi, transmite Banca Nationala!
Totodata, BNR a decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la suta pe an, de la 4,75 la suta pe an si cresterea ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 3,75 la suta, de la 2,75 la suta pe an, incepand cu data de 7 iulie 2022. Conducerea Bancii Nationale a mai decis pastrarea controlului ferm asupra lichiditatii pe piata monetara si mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit, potrivit comunicatului CA al BNR privind deciziile de politica monetara.
Te-ar putea interesa si: INSOLVENTE tinute SUB PRES pe piata CRIPTO, ca sa nu se creeze panica? Un miliardar in criptomonede face dezvaluiri incendiare
Dobanzile la ratele bancare cresc si iar cresc
In paralel, indicatorii in functie de care se calculeaza ratele romanilor, nu mai contenesc cresterea. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a ajuns miercuri la 6,63% pe an, de la 6,60% pe an, sedinta anterioara si de la 3,02% pe an cat era la inceputul lui 2022.
De asemenea,
ROBOR 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a crescut la 6,76% pe an, de la 6,72%.
Totodata, ROBOR la 12 luni a urcat la 6,88% pe an, de la 6,83%.
Si IRCC este in crestere, fiind evaluat la 2,65% pe an. Amintim ca IRCC se aplica creditelor contractate dupa luna mai a anului 2019. El este calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2022. Acum trei luni, era doar 1,86%.
Sunt sanse ca IRCC sa depaseasca ROBOR. In ultimele saptamani, numerosi romani datori la banci, care aveau credite mai vechi de mai 2019, au cerut bancilor schimbarea ROBOR cu IRCC. Bancile nu sunt obligate sa aprobe solicitarea, dar in multe cazuri au facut-o, doar ca ceea ce arata azi a fi o solutie salvatoare, s-ar putea dovedi a fi o capcana. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avertizeaza ca IRCC poate fi mai agresiv decat ROBOR, cand inflatia va incepe sa dea inapoi:
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea”, a spus guvernatorul Isarescu, in luna mai.
Foto: pixabay