BNR clarifica modul in care bancile si IFN trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
BNR clarifica modul in care bancile si IFN trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19
BNR clarifica modul in care bancile si IFN trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19
de Vlad Strunescu la 25 Mar. 2020
Urmareste-ne pe Google News
reguli bnr coronavirusreguli banci coronavirusifn coronavirus

Comitetul de Supraveghere al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de urgenta, a clarificat modul in care bancile si IFN-urile din Romania trebuie sa aplice reglementarile in vigoare in contextul pandemiei cu COVID 19.

Astfel, BNR va face uz de flexibilitatile cadrului normativ astfel incat persoanele si companiile cu credite sa poata fi ajutate atat de banci cat si de institutii financiare nebancare in perioada urmatoare.

Citeste si: Calitatile unui lider in perioade de criza - ce beneficii trebuie sa le oferi angajatilor
 
Amanarea la plata (urmare a unei masuri generale sau prin negocieri directe cu clientii), determinata de situatia actuala, nu trebuie asociata unei notiuni de dificultate financiara a debitorului. 
 
In consecinta, creditul nu trebuie reclasificat, iar institutia bancara nu trebuie sa constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurarii.
 
Astfel, desi definitia starii de nerambursare presupune orice operatiune de restructurare a unui credit si trebuie asociata notiunii de dificultate financiara, in situatia unui moratoriu (amanare de plata) privat sau public, o astfel de operatiune nu este apreciata ca o masura de restructurare, pentru ca nu a avut loc din cauza unei dificultati financiare a debitorului.
 

Permisiune de amanare la plata

Reglementarile actuale permit imprumutatorilor (institutii bancare si nebancare) sa amane la plata creditele oricarei persoane fizice afectate de pandemia COVID19, fara aplicarea conditiilor prevazute de Regulamentul BNR nr.17/2012 privind unele conditii de creditare, cu modificarile ulterioare, privind gradul de indatorare, limitarea creditului functie de valoarea garantiei si durata maxima a creditului de consum.
 
In ceea ce priveste institutiile de credit, Banca Nationala a Romaniei mentioneaza ca masurile de sustinere a debitorilor vor fi reflectate in situatiile bancilor in mod similar cu practica la nivelul UE, prin aplicarea in mod unitar a cadrului european de reglementare in domeniile prudential si contabil.
 
Cadrul de reglementare prudential contine instrumente special create pentru situatii precum cea din prezent, in scopul asigurarii conditiilor pentru depasirea perioadelor dificile cu mentinerea sanatatii financiare a bancilor.
 
Astfel, in perioadele anterioare, bancile au constituit amortizoare de capital potrivit reglementarilor europene si nationale adoptate de Banca Nationala a Romaniei in baza recomandarilor Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala.
 
Dat fiind contextul actual, Banca Nationala a Romaniei a decis sa permita bancilor sa utilizeze temporar (pana la o data ce va fi comunicata ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu mentinerea respectarii cerintelor prevazute de cadrul legal pentru aceste flexibilizari. Adaptarea la noile conditii a amortizoarelor de capital sprijina bancile in a-si mentine rolul de suport al economiei reale.
 
Totodata, conform cadrului de reglementare, bancile au constituit si mentinut rezerve de lichiditate care pot fi utilizate pentru a face fata unei cereri marite de lichiditate pe parcursul unei situatii de criza. 
 
Astfel, in linie cu actiunile intreprinse in acest sens la nivel european, BNR permite bancilor neincadrarea in nivelul minim al indicatorului de lichiditate, cu scopul utilizarii acestor rezerve pentru a contribui la o buna functionare a sectorului bancar si a ajuta bancile in asigurarea de lichiditati suficiente firmelor si populatiei.
 
Institutiilor de credit li se va comunica modul in care poate fi utilizata flexibilitatea cadrului prudential pentru a reflecta masurile de amanare la plata intr-un mod care sa urmareasca, totodata, mentinerea sanatatii financiare a sectorului bancar astfel incat acesta sa poata continua sa furnizeze sprijin economiei reale.
 
In conditiile in care o institutie de credit negociaza o masura de amanare la plata, pe baza individuala, nelegata de situatia pandemiei COVID 19, o astfel de operatiune trebuie clasificata ca restructurare.
 
Institutiile de credit trebuie sa continue sa evalueze, in mod adecvat, calitatea tuturor expunerilor din credite pentru identificarea indiciilor de improbabilitate de plata.
 

BNR va evalua permanent situatia fiecarei banci

BNR va evalua, la randul ei, in mod permanent, situatia fiecarei banci si, in functie de evolutia impactului generat de pandemia COVID-19, va lua masurile ce se impun.
 
Potrivit BNR, aceste interpretari legate de starea de nerambursare in conditiile pandemiei de COVID 19, se bazeaza pe prevederile Ghidului EBA GL/2016/07, fiind agreate cu Autoritatea Bancara Europeana (European Banking Authority - EBA). Ele creeaza premisele pentru sprijinirea clientilor cu credite in curs de derulare si facilitarea accesului la noi linii de finantare, cu mentinerea in limite acceptabile a bonitatii institutiilor financiare.

Citeste si: Capital Economics: Romania va inregistra o contractie a PIB-ului de 1.5% in primul trimestru al anului
 
In ceea ce priveste institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general, Banca Nationala a Romaniei confirma acestor imprumutatori ca restructurarile creditelor acordate persoanelor afectate in mod negativ de pandemia COVID-19, prin mecanismul suspendarii/inghetarii pe o perioada determinata a platilor scadente, nu atrag, in mod automat, necesitatea constituirii de provizioane specifice de risc de credit, in considerarea faptului ca acest mecanism nu va implica acumularea de zile de intarziere la plata ratei de credit.
 
In plus, in cazul institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special, care sunt supuse unor cerinte suplimentare de prudenta in ceea ce priveste regimul restructurarilor de credite, banca centrala confirma acestor creditori ca restructurarea creditelor persoanelor afectate de pandemia COVID-19 nu determina clasificarea automata a respectivelor imprumuturi intr-o categorie inferioara de risc de credit si, implicit, nici cerinte suplimentare de provizionare.
 
Banca Nationala, in calitate de autoritate de supraveghere a institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special, confirma acestor entitati ca, din perspectiva cerintelor referitoare la adecvarea nivelului fondurilor proprii de care acestea dispun, neincadrarea temporara in limitele aplicabile referitoare la expuneri din credite, potrivit Regulamentului BNR nr.20/2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificarile ulterioare, in cazul in care este generata de aplicarea de catre creditor a unor masuri de sprijinire a debitorilor sau de stimulare a creditarii in contextul pandemiei COVID 19, reprezinta un caz excepţional şi bine justificat, pentru care, conform reglementarilor, IFN afectate vor notifica BNR pentru agrearea unui termen de reincadrare in nivelurile prevazute de cadrul normativ specific.
 
Banca Nationala va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (institutii bancare si institutii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurarii creditelor debitorilor si modalitatea de aplicare a reglementarilor in vigoare, potrivit celor de mai sus.

Citetse si: Greii politicii romanesti, blocati in case de Ordonanta Militara: Tariceanu, Basescu, Nastase, Iliescu, pot iesi afara doar doua ore pe zi
 
Referitor la sprijinul guvernamental sub forma garantiilor pentru sustinerea in continuare a creditarii, Banca Nationala a Romaniei va colabora cu autoritatile statului pentru ca respectivele garantii sa indeplineasca conditiile reglementarilor prudentiale bancare aplicabile la nivelul Uniunii Europene in scopul diminuarii cerintelor de capital, astfel incat potentialul de finantare al institutiilor de credit sa creasca.
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie...

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x