BNR: Bancile vor inaspri conditiile de acordare a creditelor de consum
credite de consumbnrcredite ipotecarebancipersoane fizicefinantare
Regulamentele privind creditarea persoanelor fizice, pe segmentul creditelor de consum, se vor inaspri usor in primul trimestru al acestui an. Creditele ipotecare se vor mentine la standardele anterioare, dupa doua trimestre de relaxare, se arata inr-un sondaj realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.
“Institutiile de credit au inasprit standardele de creditare in T4/2016 pentru creditele de consum acordate populatiei si le-au mentinut neschimbate pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri (credite ipotecare). (...)Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit anticipeaza o inasprire moderata a standardelor de creditare pentru creditele de consum si mentinerea neschimbata a acestora pentru imprumuturile ipotecare”, potrivit studiului BNR.
In ceea ce priveste apetitul romanilor pentru credite, sondajul BNR arata o majorare in cazul imprumuturilor de consum acordate populatiei, cat si pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, in ultimul trimestru al anului trecut.
“Standardele de creditare pentru imprumuturile ipotecare s-au mentinut neschimbate in T4/2016 dupa o relaxare semnificativa in trimestrul anterior. Evolutia din ultimele doua trimestre denota incheierea unui scurt ciclu de inasprire importanta a standardelor de creditare aferente imprumuturilor ipotecare in contextul adoptarii Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite”, se mai arata in documentul citat.
De asemenea, pentru T4/2016, bancile au mentionat factori precum deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR, in special cerintele privind evaluarea bonitatii debitorilor (ca urmare a Regulamentului BNR nr. 5/2016 pentru modificarea si
completarea Regulamentului BNR nr. 17/2012) ca fiind la baza deciziei de inasprire a standardelor de creditare atat ipotecare, cat si de consum. In acelasi timp, institutiile de credit au considerat ca modificarea concurentei din sectorul bancar a avut un aport pozitiv in relaxarea standardelor de creditare pentru imprumuturile ipotecare.
In aceste conditii, rata creditelor solicitate de persoane fizice si respinse de catre banci a fost in scadere semnificativa in cazul creditelor ipotecare si in crestere importanta pentru creditele de consum.
Raportat la preturile de pe piata imobiliara, din informatiilr bancilor reiese ca acestea s-au majorat semnificativ in T4/2016, dar in urmatorul trimestru se vor mentine relativ constante.
“In pofida cresterii preturilor imobilelor rezidentiale, cererea pentru creditele de achizitie de locuinte si terenuri a crescut semnificativ in T4/2016, conform asteptarilor formulate in trimestrul anterior, insa pentru urmatoarele trei luni bancile au estimat o stabilizare a cererii de credite ipotecare”, se mai arata in raport.
Bancile locale au inchis anul trecut cu un stoc total al creditelor de consum in valoare de 53,2 mld. lei (12 mld. euro), in scadere cu 2,5% fata de 2015, pe fondul restrangerii finantarilor in valura, arata datele agregate de BNR.
Stocul creditelor pentru nevoi personale in lei a urcat insa cu aproximativ 10% pe parcursul anului trecut, pana la 36,2 miliarde de lei, echivalentul a 8,1 mld. euro.
Valoarea finantarilor pentru consum in lei este mai mult decat dubla fata de cea a creditului in valuta.