Lasand la o parte problemele de ordin economic pe care le-a adus, criza provocata de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra la inceputul acestei primaveri a adus cu sine si o inasprire a standardelor de creditare ale bancilor pentru companii. Mai mult decat atat, ultimul sondaj realizat de Banca Nationala in randul institutiilor de credit din tara noastra arata chiar ca aceasta tendinta se va pastra si in perioada urmatoare, chiar si in conditiile in care un numar semnificativ de banci se asteapta la o crestere a cererii de credite in viitorul apropiat.
Nu numai companiile au de suferit din aceasta privinta, nici standardele de creditare pentru populatie neramanand la fel in acest context extrem de dificil pentru toata lumea. Potrivit sondajului realizat de analistii BNR, nu mai putin de 57% dintre banci au declarat ca si-au inasprit standardele de creditare pentru imprumuturile imobiliare destinate populatiei. Totodata, nu mai putin de 77% dintre banci recunosc ca au inasprit standardele de creditare si pentru creditele de consum.
Conform raportului publicat marti de Banca Nationala, institutiile bancare din tara noastra se asteapta sa mentina aceste standarde de creditare inasprite si in trimestrul al III-lea al acestui an in cazul creditelor imobiliare. Daca vorbim insa despre creditele de consum, vom observa ca aproape 50% dintre banci estimeaza mentinerea acelorasi standarde si in urmatoarele luni. Important de precizat insa in acest caz ca 21% dintre banci sustin ca restrictivitatea va creste in perioada imediat urmatoare, in timp ce doar 17% dintre banci se asteapta ca standardele de creditare sa se relaxeze. In cazul companiilor, aproximativ 25% dintre bancile care au participat la sondajul BNR se asteapta la o viitoare inasprire a actualelor conditii de creditare.
Sondajul realizat de cei de la BNR ne arata ca aproximativ 20% dintre banci au impus standarde de creditare mai restrictive in primavara acestui an, odata cu impunerea masurilor de restrictie in contextul pandemiei de coronavirus. Aceasta decizie luata de banci a venit pe fondul inaspririi standardelor de creditare pentru toate tipurile de maturitati, atat in cazul corporatiilor, cat si in cazul intreprinderilor mici si mijlocii. Asa cum spuneam si in randurile anterioare, aproape un sfert dintre banci estimeaza o inasprire a actualelor standarde de creditare in aceasta toamna, in special pe palierul creditelor aferente IMM-urilor.
La aceasta ora, doar 5% dintre banci considera ca cererea de imprumuturi s-a majorat, tendinta care a fost determinata de cresterea solicitarilor pentru finantari pe termen lung din partea intreprinderilor mici si mijlocii. Marea majoritate a bancilor considera insa relativ constanta cererea de credite din partea companiilor.
In acelasi timp, sondajul publicat de cei de la BNR ne mai arata ca riscul de credit la nivelul sectorului companiilor nefinanciare a fost apreciat in crestere de aproximativ 25% dintre banci in al doilea trimestru al acestui an. De asemenea, jumatate dintre banci considera ca riscul de credit s-a mentinut relativ constant, cu exceptia a doua domenii: turism si transporturi.
In concluziile sondajului realizat de specialistii din cadrul Bancii Nationale se mai arata insa ca 15% dintre banci au raportat o crestere a solicitarilor de credit respinse in aceasta primavara.
Ultimele NOUTATI
Oamenii de afaceri din Romania nu isi pierd speranta. 6 din 10 antreprenori se asteapta la cresterea cifrei de afaceri
Institutia din Romania care te ajuta sa scapi de datoriile si dobanzile mari ale bancilor: totul e gratuit!
Cresc ingrijorarile legate de facturile la gaze si curent din primavara lui 2025: "Noi suntem furnizori de energie, nu furnizori de ajutoare sociale"
Partenerii nostri
Calendarul Vesel al Managerului HR 2025! De ce este cadoul corporate ideal?
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?