BNR avertizeaza asupra riscurilor si incertitudinilor care pot continua scumpirile din Romania
minuta bnravertizari bnrinflatie bnrinflatie romania
Prin intermediul minutei sedintei de politica monetara a Consiliului de administratie, Banca Nationala a Romaniei atrage atentia asupra riscurilor si incertitudinilor legate de politicile fiscal-bugetare si avertizeaza ca scumpirea alimentelor, a energiei si a combustibililor va avea un impact puternic asupra inflatiei.
Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat ca actualul
puseu inflationist este generat de pretul energiei, care are o pondere dominanta in inflatia de 6,3%, anuntata de Institutul National de Statistica pentru luna septembrie a acestui an.
"Minuta are rolul de a sublinia riscul si incertitudinile. Nu tragem, nu subliniem acolo niste dezastre iminente, ci riscuri si incertitudini, care tin, in principal, de politici fiscal bugetare, pentru ca avem o zona de impredictibilitate cauzata de criza politica si de evolutia preturilor, care tine de un context global si local.
Sa ne uitam la urmatorul risc cum poate fi evaluat si depasit: criza pandemica. Acestea sunt situatiile in functie de care trebuie reactionat", a declarat Dan Suciu, la Digi24.
Conform minutei, rata anuala a inflatiei va creste probabil mult mai pronuntat pe orizontul scurt de timp decat s-a anticipat in prognoza din august, care indica un varf de 5,6%, in decembrie 2021, si un nivel de circa 3,4%, incepand cu trimestrul al treilea din 2022, marginal sub limita de sus a intervalului tintei.
Responsabile de inrautatirea considerabila a perspectivei apropiate a inflatiei continua sa fie socurile adverse puternice pe partea ofertei, indeosebi cele externe, al caror impact este potentat, pe plan intern, de liberalizarea pietei energiei electrice pentru consumatorii casnici.
Conform minutei, determinante pentru perspectiva apropiata sunt noile majorari ample anticipate a fi consemnate de preturile produselor energetice, in principal de pretul gazelor naturale, si, intr-o mai mica masura, de pretul combustibililor, prioritar pe seama componentei non-benzina si motorina.
Lor li se alatura cresterea suplimentara inregistrata in septembrie de pretul produselor din tutun, precum si dinamica ceva mai inalta asteptata in cazul preturilor administrate. Acestea sunt de natura sa mareasca, in mod considerabil, dimensiunea si durata deviatiei pozitive a ratei anuale a inflatiei de la limita de sus a intervalului tintei si sa genereze, pe orizontul mai indepartat de timp, efecte de baza dezinflationiste semnificative.
De asemenea, impactul inflationist al socurilor pe partea ofertei ar putea fi chiar mai puternic si mai prelungit decat arata evaluarile actuale, au atentionat mai multi membri ai Consiliului, semnaland ascensiunea continua si/sau abrupta a cotatiilor unor marfuri energetice si non-energetice, precum si persistenta blocajelor in lanturile de productie si aprovizionare, asociate cu costuri crescute de transport, ce afecteaza vizibil - direct sau indirect - si inflatia de baza, inclusiv pe calea preturilor importurilor.
Conduita politicii fiscale este precupanta
Au fost evocate ponderea mare detinuta in cosul IPC de preturile alimentelor, energiei si combustibililor, precum si gradul potential de transferare in preturile de consum a cresterilor de costuri materiale, in conditiile unei cereri inca solide, dar in temperare, alaturi de previzibila majorare a tarifelor politelor RCA.
Preocupanta a fost considerata conduita politicii fiscale, prezumata a deveni restrictiva din 2021, in conditiile in care, coordonatele recentei rectificari bugetare si instabilitatea mediului politic intern erau de natura sa pericliteze consolidarea bugetara - proces esential pentru corectia dezechilibrului extern, si, totodata, necesar din perspectiva angajamentelor asumate in contextul procedurii de deficit excesiv, au aratat mai multi membri ai Consiliului.
S-a apreciat ca incertitudini si riscuri suplimentare la adresa situatiei finantelor publice decurg din volumul ridicat al cheltuielilor permanente si din scumpirea drastica a energiei si a materialelor de constructii, dar si din eventuale abordari menite sa atenueze impactul cresterii preturilor unor utilitati, prioritar pentru populatie, precum si din noi masuri guvernamentale motivate de deteriorarea abrupta a situatiei epidemiologice.
Un grad ridicat de incertitudine caracterizeaza si perspectiva absorbtiei fondurilor europene alocate Romaniei prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, precum si a celor aferente noului Cadru financiar multianual 2021-2027.
In acelasi timp, membrii Consiliului au subliniat, in mod repetat, incertitudinile si riscurile crescute generate de noul val pandemic si inrautatirea accelerata a situatiei sanitare si nivelul foarte scazut al vaccinarii pe plan intern, dar si gradul mai redus de severitate al restrictiilor probabil reinstituite, precum si capacitatea crescuta de adaptare a firmelor si populatiei la cerinte de distantare sociala.