BNR, anunt de ultima ora pentru toti romanii care au rate la banci
curs bnrcurs euro bnrcurs dolarpreviziuni inflatie
Desi criza guvernamentala este departe de a se incheia, euro nu a mai atins un nou record in fata leului, cu toate ca a fost foarte aproape de maximum inregistrat pana acum. In cele din urma, saptamana aceasta se incheie cu moneda unica europeana pe o tendinta de usoara scadere.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, astazi, un curs de 4,9484 lei pentru un euro, in scadere cu 0,01% (0,0004 lei), in comparatie cu ziua precedenta, cand, de asemenea, euro a scazut la 4,9488 lei, de la 4,9490, miercuri.
Euro revine in apropierea nivelului la care a inceput cele mai recente cinci zile bancare, 4,9486 lei, luni, si 4,9485, marti. Miercuri, moneda a fost la un pas de maximul istoric de 4,9495 lei, atins pe 22 septembrie 2021, fiind cotat de BNR la 4,9490.
In ceea ce priveste dolarul american, acesta a incheiat saptamana bancara la 4,2646 lei, in crestere cu 0,04% (0,0019 lei) fata de ieri, cand a consemnat minimul celor cinci zile, de 4,2627 lei.
In schimb dolarul incepuse saptamana la 4,2830 lei, acesta fiind nivelul maxim din cele cinci zile.
In acelasi timp, francul elvetian a evoluat intre 4,6147 lei, nivel atins luni si miercuri, si 4,6305 lei, ieri, in timp ce astazi este cotat la 4,6171 lei.
Totodata, lira sterlina a inchis la 5,8523 lei, dupa un minim de 5,8252 lei, atins marti.
Gramul de aur a fost cotat de BNR la preturi cuprinse intre 241,4471 lei, luni, si 246,1068, iar, astazi, a ajuns la 244,4451 lei.
Optimism de la BCE, pesimism de la FMI
Intr-un interviu acordat Der Spiegel, Christine Lagarde, presedintele Bancii Centrale Europene, a explicat ca insitutia nu trebuie sa se grabeasca sa inaspreasca politica monetara, pentru a nu pune in pericol redresarea economiei zonei euro si a nu afecta locurile de munca.
Cu toate acestea, Lagarde a recunoscut ca redresarea este incetinita de frictiuni si dezechilibre, care ar trebui sa fie temporare.
Lagarde a mentionat ca avansul preturilor energiei afecteaza venitul real al cetatenilor, iar problemele pe lanturile de aprovizionare afecteaza productia industriala, iar pandemia continua sa produca modificari ale cererii.
Lagarde considera, totusi, ca zona euro este in grafic pentru o crestere solida in trimestrul trei din 2021 si se asteapta ca pana la finalul anului, activitatea economica sa ajunga la nivelul de dinaintea pandemiei.
In acelasi timp, Fondul Monetar International cere sporirea monitorizarii dinamicilor inflationiste si va solicita autoritatilor din intreaga lume sa fie pregatite sa adopte masuri decisive pentru a mentine stabilitatea preturilor.
Potrivit FMI, actuala crestere a inflatiei este inca evaluata ca fiind determinata de factori temporari, dar acum pare mai putin tranzitorie decat se astepta anterior, iar riscurile la adresa perspectivelor privind inflatia pe termen scurt sunt in crestere, intr-un mare numar de state ale lumii.
Prin urmare, FMI atrage atentia ca economia mondiala intra intr-o faza de risc inflationist si a facut apel catre bancile centrale sa fie extrem de vigilente si sa ia masuri devreme pentru a inaspri politica monetara daca presiunile preturilor persista.