BNR a publicat noul IRCC: Se scumpesc ratele
roborirccbnrcreditedobanzidobanzi fixedobanzi variabileimprumuturiprima casa
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lansat noul IRCC, valabil pentru trimestrul 1 din 2019. Valoarea noului IRCC este de 2,63%, fata de 2,36%, nivelul anuntat pe 2 mai 2019. Astfel, ratele la credite vor fi raportate la noul indice, ceea ce va duce la o scumpire a ratelor la Prima Casa, cu aproximativ 40 de lei.
Potrivit calculelor facute cu ajutorul calculatoarelor
finzoom.ro, ratele la creditele ipotecare, in special, dar si la cele de nevoi personale cu dobanzi variabile, se vor majora cu cel putin 40 de lei.
"Potrivit calculelor finzoom.ro, rata la un credit Prima Casa de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creste de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, in baza noului indice si cu inceperee din data de 1 iulie 2019. La restul tipurilor de imprumuturi, rata creste probabil sensibil mai mult.
Potrivit calculelor finzoom.ro, rata la un credit Prima Casa de 250.000 de lei acordat pe 30 de ani creste de la 1.246 de lei, pe baza vechiului indice IRCC, la 1.286 de lei, in baza noului indice si cu inceperee din data de 1 iulie 2019. La restul tipurilor de imprumuturi, rata creste probabil sensibil mai mult", arata
economica.net
Va amintim ca BNR a anuntat pe 2 mai, pentru prima data, noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor. IRCC era cotat pe 2 mai la valoarea de 2,36%.
Desi autoritatile au lansat noul indice spunand ca acesta va contribui la ieftinirea costului ratelor la credite, analistii financiari anticipau contrariul inca de la acea vreme.
Analistii financiari spun ca IRCC poate fi mai periculos decat ROBOR
Expertii economici prevad ca IRCC va depasi valoarea ROBOR pana la finele anului. Din cauza tendintelor inflationiste si a unui trend de crestere al dobanzilor la nivel national si regional, ratele romanilor vor continua sa se scumpeasca, diminuand puterea de cumparare si degradand capacitatea de achitare a obligatiilor financiare asumate contractual cu bancile.
Dragos Nechifor, analist financiar: "Observam aceasta crestere, sa luam in considerare ca valoarea 2,36% este aferenta trimestrului patru din 2018, atunci cand Roborul era si el mai mic, in jur de 3%. Ulterior, Roborul a crescut in zona de 3,3-3,4%, in primul trimestru din 2019, deci nu ne puteam astepta ca acest nou indicator sa fie mai mic sau egal ca inainte, ci tot mai mare.
Ideea este ca eu cred ca diferenta dintre Robor si IRCC se va pastra in jur de 0,5%. Da, Guvernul a incercat o mica pacaleala, dar eu consider ca i-a iesit. Sunt 3-4 entitati care actioneaza in piata aceasta: guvernul care a intervenit si a schimbat acest indicator, iar acum toata populatia stie ca ratele romanilor au scazut, vorbim de banci, care si-au reglat oferta destul de repede, cu mici majorari ale marjei, in jur de 0,5%, care au estompat diferentele dintre IRCC si Robor, ceea ce inseamna ca bancile vor incasa aceiasi bani ca si pana acum, si mai sunt consumatorii care au credite, singurii care isi vor da seama ca e o pacaleala, pentru ca nu vor simti o reducere a ratelor. Dar cei care nu au credite vor crede ca cei cu rate la banca platesc acum mai putin. Deci toata lumea castiga, mai putin consumatorii cu credite bancare”.
ROBOR va ajunge la finalul anului la 4%, iar euro la 4,8 lei, a explicat Iancu Guda, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari
Iancu Guda nu vede cu ochi buni evolutia economica a Romaniei in perioada imediat urmatoare. Potrivit expertului financiar, Guvernul se confrunta cu grave probleme la ora actuala si nu vrea sa recunoasca ca nu mai sunt bani. De aici, in loc sa aplice politici fiscale relaxante pentru firme si sa nu mai intervina fortat in economie cu masuri care mai de care mai aberante, Guvernul procedeaza fix invers. Forteaza economia marind salariile minime din pix, pune presiune pe firme, iar rezultatul il vedem cu totii, in inflatie. Pe de alta parte, "daca e lapte si miere de ce a luat Guvernul luna trecuta trei miliarde datorie?" se intreaba retoric analistul.
Guda spune ca a atras atentia Guvernului inca de acum 3 ani, avertizand cu privire la pericolul pe care il reprezinta cresterea ROBOR.
"Am ridicat semnale de alarma inca din august 2017, cand ROBOR la trei luni era la 0,7 - o,8, am avertizat ca se va apropia de 3% pana la finele lui 2018 si ca va depasi 3% in prima parte a lui 2019 si s-a intamplat.
Atat timp cat vom avea inflatie ridicata vom avea si dobanzi ridicate. Piata decide prin cerere- oferta, inflatie, nivelul dobanzii si acestea reflecta nivelul de inflatie. Daca lichididatea e mica, atunci dobanzile cresc, companiile trebuie sa fie competitive, daca firmele romanesti nu investesc ca nu au predictibilitate fiscala, atunci avem importuri - avem nivel record de importuri, importam produse de retail si consumam pe banii copiilor nostri ca avem datorii", a explicat Iancu Guda.
Analistul descrie scurt si la obiect, principalele caracteristici ale economiei romanesti din acest moment: cresteri de importuri, deficit comercial record, cel mai mare din ultimul deceniu, inflatie si dobanzi -, conluzionand ca "politica nu trebuie sa fie separata de economie".
Guda vorbeste in continuare despre majorarea salariilor fara consultarea mediului privat si fara o analiza de impact, lucru care a mai ingropat afacerile din Romania la inceputul anului. Inca de cand a fost impusa cresterea salariului minim brut, IMM-urile au fost scandalizate si au spus ca vor raspunde in consecinta acestei cereri, prin concedieri, scumpiri, insolventa si faliment, pentru ca pur si simplu povara fiscala este si asa greu de dus, iar aceasta masura nu face decat sa le inrautateasca situatia.
"Daca credem ca stabilim din pix salarii si dobanzi, fara sa tinem cont de inflatie vom forta economia. Credem ca revizuim, dar nu schimbam. Luam fata romanilor cu declaratii si masuri economice, dam cu pixul o lege, ca sa fie atata ROBOR", spune analistul, referindu-se la ultima traznaie a Guvernului, de a modifica calculul ROBOR.
Si Mugur Isarescu are prognoze rezervate in ceea ce priveste noul indice
Isarescu indeamna romanii sa aiba o gandire realista in raport cu noul indice de referinta pentru dobanzile la credite, si sa nu se astepte la miracole din partea IRCC, pentru ca totul este foarte imprevizibil.
"ROBOR-ul, prin rolul sau de indicator pentru credite, a fost demonizat pur si simplu. Orice indicator are valoare cat timp este credibil. Daca il calci asa in picioare si il tii numai in pumni, isi pierde din credibilitate. Sunt foarte multi factori care actioneaza. In masura in care inflatia tinde sa creasca si publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorita decalajului in timp, probabil ca, la 3 luni, va fi ceva mai mare decat IRCC-ul, dar nu cu mult si s-a dovedit acest lucru.
In schimb, daca inflatia vine in jos, si publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul sa fie mai mic decat IRCC-ul. Vom trai si vom vedea cum va fi. Nu putem sa spunem cu exactitate, pentru ca sunt multi factori care actioneaza in acest domeniu, inclusiv controlul lichiditatilor. Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea. Este un indice care se adauga la o marja de dobanda pe care o au bancile si care este stabilita de fiecare banca in parte", a spus Isarescu, pe 15 mai, intr-un briefing de presa.