BNR a prezentat CNSM studiul de impact privind taxa pe lacomie. Zvonurile de eliminare a ROBOR revigoreaza Bursa de la Bucuresti
studiu taxa lacomiedeclaratie valcovvalcov eliminare roboreliminare taxa lacomie
Consiliul general al Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) s-a intrunit, astazi, in sedinta ordinara.
In cadrul sedintei, a fost prezentat studiul de impact, realizat de Banca Nationala a Romaniei, privind
taxa pe active financiare asupra institutiilor de credit, a activitatii de creditare si a cresterii economice, introdusa prin OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene.
Citeste si:
Himera euro
Membrii Consiliului au decis sa fie creat un grup de lucru al Comitetului Tehnic al CNSM, format din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice si ai
Bancii Nationale a Romaniei.
Concluziile grupului de lucru vor fi discutate in urmatoarea sedinta a CNSM, programata in data de 18 februarie 2019.
CNSM a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national, asigurandu-se, astfel, implementarea Recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudential al autoritatilor nationale.
Din cadrul CNSM fac parte reprezentanti ai BNR, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national, prin stabilirea politicii macroprudentiale si a instrumentelor adecvate pentru punerea in aplicare a acesteia.
ROBOR ar putea sa dispara din peisaj, BNR spune ca Valcov este confuz in declaratii
Stirea discutiilor in CNSM si o declaratie acordata Bloomberg de Darius Valcov, consilier al premierului Dancila, potrivit caruia, Guvernul a cerut Bancii Nationale sa schimbe felul in care este calculat ROBOR sau chiar sa elimine acest indice astfel incat bancile sa nu mai plateasca taxa pe active au crescut pretul actiunilor bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Ulterior, Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR a afirmat ca declaratiile lui Darius Valcov sunt confuze si denota neclaritati.
Cu toate acestea, frenezia a continuat, astfel ca pretul actiunilor emise de Banca Transilvania (TLV) au atins maxime de sedinta de 1,81 lei, in crestere cu 11,73%, si cel al actiunilor BRD de 11,22 lei, mai mare cu 11,09%.
In cele din urma, cele doua banci au inchis la preturi de 1,8 lei, in crestere cu 11,11%, respectiv la 11,2 lei, in crestere cu 10,89%. In acelasi timp, actiunile
Patria Bank au inchis la 0,0782 lei, in castig cu 4,83%, iar cele ale Erste Bank, propritarul BCR, la 148 lei, cu un plus de 0,65%
Actiunile TLV si BRD au fost pe primele doua locuri in clasamentul lichiditatii. Valoarea tranzactiilor cu actiuni TLV s-a ridicat la aproape 24,5 milioane de lei, in timp ce cu actiunile BRD au fost facute tranzactii in valoare de peste aproape 13 milioane de lei.
Citeste si:
Banca Transilvania a avansat 50 de locuri in clasamentul Brand Finance Banking 500
Pe ansamblul pietei, valoarea tranzactiilor a depasit 61,2 milioane de lei, iar indicele principal, BET, a avansat cu 3,75%.