BNR a depistat, in 2019, 3.507 de bancnote false
bani falsilei falsifalsificare bancnotebancnote false bnr
Falsurile de bancnote romanesti expertizate la Banca Nationala a Romaniei au insumat 3.507 de bucati, in 2019, in scadere cu 41% fata de 2018, potrivit Raportului anual al bancii.
Din numarul total de bancnote false, 92 au fost capturate de politie in cursul unor actiuni specifice, inainte de a fi puse in circulatie, iar 3.415 falsuri au fost depistate in circulatie (cu 40% mai putine decat in anul 2018).
Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri inregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.232 bucati, dintre care 28 de bucati capturate de politie, urmata de bancnota de 50 lei (214 falsuri) si bancnota de 200 lei (49 falsuri).
Conform BNR, numarul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice in circulatie a fost de 2,1 bucati, de la 3,8 bucati, in 2018.
DIICOT a descoperit cele mai bine falsificate bancnote din istoria Romaniei
In ceea ce oriveste acest an, pe 24 iunie, DIICOT a anuntat descoperirea celor mai bine falsificate bancnote din istoria Romaniei.
Potrivit DIICOT, in cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, in primavara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunilor de falsificare de moneda, punerea in circulatie de valori falsificate, detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori si inselaciune, grup ce isi desfasoara activitatea si in prezent si fata de care a fost documentata activitatea de falsificare a 17.065 de bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul in cauza ridicandu-se la aproximativ 1.706.500 lei.
Liderul grupului infractional avea rolul de a-i coordona pe ceilalti membri, fiind implicat in procurarea/detinerea de materiale si instrumente necesare falsificarii, in falsificarea de monede si punerea acestora in circulatie, inducand astfel in eroare mai multe persoane.
In urma cercetarilor, s-a constatat ca, intr-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reusit sa produca cele mai bune falsuri din istoria Romaniei si sa devina cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.
Procurorii DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Oficiului National Central pentru Combaterea Falsului de Moneda au desfasurat activitati de monitorizare a fenomenului de plasare a acestui tip de contrafacere.
Ca urmare a calitatii superioare a reproducerilor, acestea fiind realizate pe suport de polimer si avand imitate toate elementele de siguranta destinate publicului (inclusiv microperforatiile, banda iridescenta, imagine latenta, fereastra transparenta, cerneala care isi schimba culoarea, imprimare vizibila in lumina ultravioleta), a rezultat un fals aproape imposibil de identificat de catre persoanele care intra in posesia acestora, din acest motiv fiind denumit generic "SUPER LEU".
Conform DIICOT, evolutia acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasa fiind pentru prima data in istoria falsului de moneda din Romania cand aceasta era identificata in circuitul financiar cu precadere in centrele de procesare de numerar, ceea ce indeparta, practic, momentul punerii in circulatie de cel al identificarii bancnotei.
In toate situatiile in care erau identificati martori (casieri ai unitatilor comerciale sau alte altor institutii financiare - banci comerciale), nici unul nu a putut oferi suport informational intrucat nu si-a dat seama, la momentul incasarii, ca bancnota este un fals.