Blog FT: Relatia cu bancile, cheia succesului pentru Guvernul Ungureanu
ftbanciguvernul ungureanumugur isaresculucian anghel
Noul guvern al Romaniei trebuie sa aiba in vedere bancile pentru a insufla mai multa viata unei economii lente. Politicienii stiu cat de mult depind de faptul daca sectorul bancar, in care afacerile s-au stabilizat recent, este de acord sa coopereze, arata blogul Beyond Brics, afiliat publicatiei Financial Times.
Economia Romaniei va creste cu 2 - 3% in acest an, mult sub media din anii de boom economic (6,5% intre 2003 si 2008), dar acceptabila avand in vedere circumstantele.
Cu toate acestea, noul guvern al lui Mihai-Razvan Ungureanu, care a fost aprobat de Parlament la 9 februarie, stie ca are nevoie de ajutorul bancilor pentru a impiedica economia sa recada in recesiunea din care de abia a iesit in 2011.
Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, le-a cerut bancilor sa opreasca cresterea ratelor dobanzilor la economii, cu scopul de a creste lichiditatea si implicit consumul.
Consumul poate actiona ca un motor de crestere, insa totul depinde de atitudinea bancilor, care sunt in competitie pentru a castiga clienti, a mai spus Isarescu.
Bancile au trecut prin iad
Atunci cand a venit criza, bancile din Romania au fost grav afectate de spargerea bulei imobiliare, iar de retragerea de catre bancile mama de lichiditati. Institutiile cu capital strain reprezinta aproximativ 85% din activele bancare romanesti.
Spre sfarsitul anului trecut, rata creditelor neperformante a inceput sa scada pentru prima data in ultimii ani, la 14,1% in decembrie. Este un nivel ridicat comparativ cu media UE, de sub 5% in 2011, potrivit unui raport al Ernst & Young.
Bancile sunt vulnerabile la efectele crizei din Zona Euro asupra economiilor din regiune. Aproximativ 55% din exporturile Romaniei merg spre clubul monetar, potrivit lui Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, iar scaderea de 35% in investitiile straine directe (ISD) de anul trecut poate fi atribuita in parte problemelor monedei unice, precum si aversiunii investitorilor fata de situatia volatila din Romania. O noua agravare in Vest va avea repercusiuni asupra bancilor din Romania.
Anghel spera ca cerintele de rezerve minime obligatorii ridicate impuse bancilor din Romania (15% pentru leu si 20% la imprumuturile in valuta) sa ofere un tampon pentru institutiile de credit, in timp ce ratele scazute ale dobanzii de politica monetara sa ofere un sprijin pentru creditare.