Bitcoin sau euro digital? Care sunt diferentele si de ce NU trebuie sa-i confundam
diferente euro bitcoineuro digitalce este euro digital
Lansarea euro a presupus schimbarea radicala de psiholohie in vederea aducerii multor state, unele total diferite, cu economii si mentalitati total diferite, sub umbrela unei monede europene unice. Tocmai pentru ca schimbarea a fost si este radicala, multe state membre ale Uniunii Europene nu si-au respectat inca obligatia de a renunta la propria moneda, pentru ca asta inseamna renuntarea la independenta monetara.
In acelasi timp, daca iesirea din Uniunea Europeana este posibila, cum a fost cazul Marii Britanii, din eurosistem nu se poate iesi, cum a fost vorba ca s-ar putea intampla cu Grecia.
De altfel, daca Marea Britanie ar fi trecut la euro, plecarea sa din UE ar fi devenit aproape imposibila in conditiile in care costurile cu tiparirea si reintroducerea lirei sterline ar fi fost gigantice.
In acest context, la jumatatea acestui an, Banca Centrala Europeana (BCE) s-a angajat la un demers la fel de anevoios si costisitor: lansarea unei versiuni digitale a monedei euro, pe fondul unei unei cereri crescute pentru mijloace electronice de plata si al unui boom al criptomonedelor.
Demersul a inceput cu o asa-numita faza investigativa a proiectului euro digital, faza care va dura 24 de luni, la capatul carora, BCE crede ca va gasi raspunsuri la toate aspectele cheie, de la design la felul in care se va face distribuirea monedelor digitale si va lua o decizie ferma cu privire la lansarea unui euro digital.
Daca problema designului euro digital este usor de rezolvat intrucat va tine seama de preferintele utilizatorilor si de opiniile comerciantilor si intermediarilor, mai greu va fi cu modificarile legislative.
Euro digital pentru stabilitate financiara
La aproape 6 luni de la inceperea fazei investigative, Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, a pus in vedere ca instituita trebuie sa emita un euro digital deoarece, daca ar ceda complet spatiul initiativelor din sectorul privat, ar pune in pericol stabilitatea financiara si ar slabi rolul bancii centrale.
Insa, un euro digital nu presupune rivalitate cu bitcoin, insa aparitia monedelor digitale ar putea schimba modul in care circula banii.
Un echivalent electronic al euro va fi cel mai probabil un portofel electronic pe care cetatenii il pot pastra la BCE mai degraba decat la o banca comerciala. Euro digital va permite gospodariilor si companiilor sa depuna direct aceasta moneda intr-un cont deschis la BCE, iar banii vor fi protejati impotriva oricarui risc de pierdere sau furt.
BCE promite o utilizare rapida, facila si complet sigura pentru achitarea cumparaturilor la supermarket, online via o aplicatie pe smartphone, precum si in afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plati similare cardurilor de debit.
Un euro digital ar insemna ca nu vom mai avea nevoie de aplicatii private pentru a face plati si, prin urmare, nu vom mai plati comisioane unor terti, cum sunt bancile. De asemenea, ar fi eliminati timpii de asteptare pentru procesarea tranzactiilor, intrucat moneda digitala si-ar schimba posesorul la fel de usor ca banii tipariti.
Prin urmare, euro digital nu va fi o amenintare pentru criptomonede, dar bancile si-ar putea pierde o parte din afaceri, daca euro digital va putea fi tranzactionat fara intermedierea lor.
Dar, pentru asta, bancile centrale va trebui sa asigure infrastructura necesara, care este acum este preponderent in posesia bancilor comerciale, fapt pentru care acestea percept comisioane. In schimb, BCE vrea ca euro digital sa nu presupuna costuri de tranzactionare pentru firme si pentru cetateni.
Cine plateste?
Insa, cineva trebuie sa acopere costurile uriase presupuse de un euro digital, care nu pot fi suportate decat de bancile centrale, la fel cum acestea suporta acum cheltuielile de tiparire a bancnotelor si de batere a monedelor.
In faza investigativa, BCE trebuie sa calculeze costurile pentru a dezvolta un sistem pentru plati digitale. Infrastructura digitala trebuie sa fie sigura, stabila si sa asigure respectarea legislatiei impotriva spalarii banilor, a terorismului si a coruptiei.
In prezent, este in desfasurare un proiect condus de Banca Reglementelor Internationale, care exploreaza folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru platile transfrontaliere. In proiect, sunt implicate bancile centrale din China, Hong Kong, Thailanda si Emiratele Arabe Unite.
Monedele digitale bancare centrale (CBDC) le vor permite detinatorilor sa faca plati prin internet sau offline, concurand cu actualele metode de plata electronice, cum ar fi portofelele digitale, bancile online sau criptomonedele.
Foto: pexels.com