Bitcoin, amenintat: ce e Solana, criptomoneda care vine tare din spate
bitcoin versus solanainformatii solanasolana nft
Domeniul criptomonedelor nu numai ca este actual, dar se imbogateste - daca se poate spune asa - cu noi monede virtuale, dar care pot aduce, pana la un punct, profituri reale. Poate nu ati auzit de Solana, dar, de azi-inainte, este posibil sa o tineti minte, ca urmare a cresterii fulminante a valorii sale.
Solana (SOL) a devenit, recent, a saptea cea mai valoroasa
criptomoneda din lume, depasind capitalizarea de piata (numarul existent de monede respective inmultit cu valoarea unitara) a Dogecoin.
Valoarea Solana s-a aprecizat cu 28% la un nou maxim istoric de 130 de dolari, desi, ulterior, moneda a revebit pe locul al optulea.
Insa, pe ansamblul ultimei luni, Solana s-a apreciat cu aproximativ 230%.
Este o performanta, avand in vedere ca ea a aparut acum doar 18 luni, dar are o valoare totala de piata de peste 33 de miliarde de dolari, in timp ce Dogecoin face 37 de miliarde de dolari, potrivit portalului Coinmarketcap.com.
Ce este opera de arta NFT
Ce diferentiaza Solana de tot mai multele criptomonede aparute precum ciupercile dupa ploaie? Unul dintre motive ar fi accesul la industria NFT, certificate care confirma unicitatea unei opere virtuale, stocand datele pe blockchain, tehnologia de tip registru imuabil din spatele criptomonedelor.
Asa se face ca, recent, Solana a lansat Degenerate Ape Academy, prin care a vandut o colectie de imagini animate cu maimute. Nu mai putin de 10.000 de bucati au fost vandute in primele 10 minute de la lansare, cumparatori alimentand, astfel, pretul SOL, intrucat aveau nevoie de moneda pentru a cumpara fotografii.
Termenul de NFT provine de la Non-fungible tokens, iar intreaga lume a artei incepe sa resimta avantajele acestui nou mod digital prin care oamenii pot achizitiona arta prin criptomonede.
Un NFT reprezinta un obiect unic digital, precum piese audio, clipuri video, tablouri digitale, gif-uri etc.
Solana a fost sustinuta de raliul NFT-urilor de luna trecuta, cand s-au inregistrat vanzari de circa 900 de milioane de dolari. Criptomoneda se bazeaza si pe proiectele DeFi (finante descentralizate), cu ajutorul carora platformele digitale reduc din dominanta exercitata de banci asupra tranzactiilor financiare.
Solana a prioritizat contractele smart, programe stocate pe blockchain care functioneaza cand sunt intrunite anumite conditii predeterminate si acorduri automatizate, astfel incat partile din tranzactie pot fi siguri de un anumit rezultat.
Contractele smart elimina orice fel de intermediar garbind, astfel, tranzactiile, fapt care i-a permis criptomonedei sa profite de pe urma NFT-urilor si finantelor descentralizate.
In acelasi timp, Solana foloseste un sistem de tip proof-of-history (PoH), prin intermediul caruia mesajele sunt grupate astfel incat sa existe dovada ca un anumit mesaj a fost publicat la o anumita ora. Conceptul ofera un grad mai ridicat de scalare si incredere pe blockchain.
Totodata, cu Solana pot fi efectuate aproximativ 50.000 de tranzactii pe secunda.
Foto: solana.com