BCR: Legarea taxei bancare de ROBOR poate submina controlul BNR asupra politicii monetare
bcrtaxeimpozitepolitica monetaramasuri fiscalebuget
O analiza recenta a BCR arata ca masurile fiscale anuntate de Guvern vor avea un efect distructiv asupra sistemului financiar si a sectoarelor de energie, utilitati si telecom. Totodata, masura stabilirii taxei bancare de variatia indicelui ROBOR are putea avea consecinte negative asupra controlului politicii monetare de catre Banca Nationala a Romaniei.
Analistul BCR, Eugen Sinca, atrage atentia asupra faptului ca Executivul Dancila pregateste un set de masuri fiscale cu impact semnificativ in sistemul de pensii private, sectorul bancar, precum si in sectoarele de energie, utilitati si telecom.
Noile taxe propuse de Guvern au scopul de a mentine deficitului bugetar la 3% din PIB, in timp ce statul creste in continuare cheltuielile cu majorarile de pensii, dar si de salarii in Educatie si acorda reduceri de taxe pentru companiile din constructii.
"Sincronizarea (cu cateva zile inainte de intrarea in vigoare la inceputul lui 2019), intinderea si marimea masurilor, luate cumulat, sunt apreciate a avea un impact perturbator serios atat asupra sistemului financiar, cat si asupra pietelor de energie, utilitati si telecom”, arata Sinca.
Taxa pe activele bancare este legata de nivelul ROBOR. Astfel, daca ratele interbancare la 3 si 6 luni depasesc nivelul de 1,5%, bancile si institutiile financiare nebancare datoreaza statului un impozit calculat la nivelul activelor, cu o rata progresiva ce incepe de la 0,2% si poate ajunge la peste 1% - fiind de 0,9%, daca luam in calcul valorile actuale ale ROBOR.
"Conectarea unei taxe bancare la evolutiile ROBOR este, de asemenea, fara precedent si ar putea afecta controlul bancii centrale asupra politicii sale monetare”, scrie analistul BCR. Banca centrala influenteaza rata ROBOR prin nivelul dobanzii de politica monetara, nivelul ratelor de depozit si Lombard, si prin controlul lichiditatii, realizat prin operatiuni repo si de depozit.
Analistul se asteapta ca taxa de 3% din veniturile operatorilor de electricitate si energie termica, care este datorata Autoritatii de Reglementare, sa fie trecuta in tarifele consumatorilor incepand cu anul viitor.
Anuntul Guvernului a provocat o cadere abrupta a Bursei de Valori Bucuresti, de 11,2%, una dintre cele mai mari scaderi zilnice din istoria pietei de capital, cu deprecieri de 20% pentru actiunile Bancii Transilvania si aproape 17% pentru BRD. Actiunile companiilor din domeniul energetic, precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica si OMV Petrom au cazut cu 9-12%.
Titlurile de stat s-au depreciat si randamentele au crescut cu 20-30 de puncte de baza pe toate scadentele, potrivit fixingului BNR de la ora 12. Randamentul titlurilor pe 10 ani a crescut cu 25 de puncte de baza la 4,96%. Leul a pierdut 0,35% pe piata interbancara.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta a starnit reactii vehemente in randul companiilor din sectoarele afectate.