BCE le da bancilor liber la plata de dividende si rascumparare de actiuni
dividende bancirascumparare actiuni bancidividende actionari banci
Dividendele sunt unul dintre motivele pentru care investitorii aleg sa cumpere actiuni emise de o companie, in general, si de bancile comerciale, in special. Numai ca, la inceputul pandemiei, Banca Centrala Europeana, care supervizeaza direct grupuri bancare din zone euro, reprezentand aproape 82% din piata, a interzis aceasta modalitate de recompensare a actionarilor.
Motivul a fost ingrijorarea Bancii Centrale Europene ca va avea loc o noua
criza financiara, generata, de data asta, de pandemie.
Astfel, daca bancile isi pastreaza cat mai multe resurse proprii, BCE nu mai trebuie sa pompeze bani sa le salveze sau, in cel mai rau caz, ar fi fost vorba despre sume mai mici.
Vazand ca o noua criza economica intarzie sa apara, in decembrie 2020, BCE a aprobat ca o parte din profiturile cumulate in 2019 si 2020 de catre banci sa ajunga la actionari sub forma de dividende sau de rascumpari de actiuni.
Intrucat nici acum, cel putin deocamdata, nu poate fi vorba despre o noua criza financiara, BCE a anuntat ca, dupa luna septembrie a acestui an, va ridica interdictia platii dividendelor si a rascumpararii de actiuni.
Potrivit BCE, cele mai recente previziuni macroeconomice confirma redresarea economiei si reducerea incertitudinilor, fapt care imbunatateste fiabilitatea capitalului bancilor.
Probabil ca mai marii bancii si-au dat seama ca actionarii care vor primi dividende nu vor tine banii la saltea ci ii vor cheltui sau reinvesti, contribuind, astfel, la redresarea economiei.
Cu toate acestea, banca le-a cerut bancilor sa ramana prudente, tinand cont de incertitudinile care mai persista din cauza pandemiei.
Potrivit calculelor Bloomberg, zece dintre cele mai mari banci din zona euro au pus deoparte peste 22 miliarde de euro pentru a-si recompensa actionarii.
Cele mai mari rezerve le detin BNP Paribas, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ING Groep, Intesa Sanpaolo si Nordea Bank.