Barierele puse in calea fericirii pietei de capital cad prin OUG
sobolewskibariere piata de capitaleliminareordonanta urgenta
Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski, a anuntat ca Guvernul va adopta, in aceasta luna, o ordonanta de urgenta care va elimina barierele care impiedica dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Aceste bariere au fost identificate de un grup de lucru si prezentate de conducerea BVB, la inceputul acestui an
"Ordonanta de urgenta a fost elaborata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Am lucrat la ea impreuna cu Ministerul Finantelor si Ministerul de Justitie, iar primul ministru a declarat foarte clar in cadrul intalnirii cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, de acum doua saptamani, ca aceasta ordonanta va fi adoptata in iunie", a declarat Sobolewski, citat de Agerpres.
Actul normativ urmeaza sa elimine o mare parte din bariere, cu exceptia celor legate de fiscalitate, legea societatilor comerciale si legislatia secundara pentru piata de capital. Aceste aspecte vor fi tratate separat, cu institutiile competente.
In privinta modificarilor fiscale, Sobolewski a precizat ca se colaboreaza cu Ministerul Finantelor, iar legislatia secundara a fost definitivata si inaintata spre aprobare ASF.
Directorul BVB a aratat ca 95% din propunerile Coalitiei au fost acceptate de ASF si spera ca aceste masuri vor fi adoptate in viitorul apropiat.
Conform lui Sobolewski, procesul de eliminare a barierelor care impiedica dezvoltarea pietei de capital este la jumatatea drumului.
In contextul preocuparii pentru atragerea cat mai multor investitori la BVB, Sobolewski a amintit de decizia din 5 mai a BVB de a elimina impunerea unui pachet de actiuni la tranzactionare, masura care va trebui implementata si la nivelul Depozitarului Central, dupa obtinerea aprobarilor de la BNR si ASF, astfel incat investitorii sa poata tranzactiona oricate actiuni vor.
In privinta evolutiei BVB, Sobolewski sustine ca aceasta este inca departe de Bursa de la Varsovia, dar, in 2015, ar putea ajunge la nivelul celor din Praga sau Budapesta, in materie de volum de tranzactionare.