Bancnota de 500 de euro - interzisa prin lege: cine a decis
500 eurobancnotebani fizicinumerarbani lichizi
Pentru a preveni spalarea banilor, bancnota de 500 de euro ar putea fi scoasa din circulatie. De asemenea, platile in numerar se vor limita la maximum 5.000 de euro.
Ministrul olandez de Finante, Wopke Hoekstra, sprijinit de mai multe state europene, precum: Belgia, Franta, Italia si Spania, propune masuri ferme impotriva fenomenului spalarii banilor in interiorul blocului comunitar.
Olanda propune, astfel, interzicerea bancnotei de 500 de
euro si limitarea platilor cu bani gheata la plafonul maxim de 5.000 de euro.
Hoekstra lucreaza la o limita maxima de plata in numerar de 3.000 EUR catre Olanda, ca parte a planului sau national de combatere a spalarii banilor prezentat in 2019.
In functie de opiniile Guvernului din fiecare stat, plafonul poate fi mai mic, sustine oficialul olandez.
De ce se va interzice bancnota de 500 de euro
Potrivit oficialului olandez, bancnota este folosita preponderent pentru tranzactii ilegale. "Desi nu toata utilizarea banilor este criminala, toti infractorii folosesc numerar la un moment dat in procesul de spalare a banilor", sustine Europol.
Inca din anul 2016, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa nu mai emita bancnote de 500 de euro.
Renuntarea la banii fizici are avantaje si dezavantaje
Fostul economist-sef la FMI spune ca eliminarea treptata a bancnotei de 500 EUR este "un pas mic, dar constructiv si o admitere tacita ca bancnotele mari sunt utilizate in mod disproportionat pentru evaziune fiscala si activitati infractionale". El a sustinut de multa vreme ca principalul motiv pentru care decidentii politici sunt reticenti sa renunte la numerar este pentru ca au de castigat de pe urma acestui fapt.
Exista, desigur, motive legitime pentru a pastra banii fizici in continuare. De exemplu, unora le este mai usor sa-si bugeteze banii atunci cand folosesc numerar.
De asemenea, banii in format electronic sunt mai susceptibili la supravegherea guvernamentala si corporativa.
Daca societatea ar trebui sa se indeparteze prea repede de banii de hartie, persoanele in varsta, sarace si fara adapost devin si mai vulnerabile.
Chiar si fara decrete oficiale, oamenii din multe parti ale lumii renunta singuri la numerar. Aplicatiile faciliteaza schimbul de bani cu prietenii, iar platile fara contact sunt din ce in ce mai populare semn ca tranzitia catre digitalizarea banilor se produce, oricum, in mod natural.