Bancile si lupta lor pentru supravietuire
bancisupravietuireluptaconsultantatranzactiicontabilitate
Bancile de investitii duc un razboi aprig al preturilor, pentru a-si mentine bruma de clienti. Unele din acestea ofera tarife excelente, pentru tranzactii, consultanta sau alte servicii. Rivalii nu au decat sa se conformeze situatiei sau sa piarda sume importante de bani. Ei spera ca bancile accesibile vor fi obligate sa iasa singure din piata, odata cu saracirea visteriei. "Industria bancara nu stie in ce directie sa mearga, in privinta preturilor competitive", a declarat consultantul unei mari firme internationale de contabilitate.
"Nu este greu sa ne imaginam in ce masura dauneaza aceste preturi... bancile au structuri diferite si abordeaza numeroase strategii, pentru a obtine o cota de piata cat mai substantiala sau o repozitionare favorabila", a precizat acelasi consultant.
Aceste tensiuni fac dovada modului in care bancile au fost afectate de regulamentele internationale, cele mai drastice aplicate de la Marea Depresiune incoace; industria financiara se va adapta cu dificultate acestor conditii.
Criza economica din 2008 a provocat deja falimentul unor entitati financiare majore de pe Wall Street, mii de oameni si-au pierdut locurile de munca si atat SUA, cat si alte state ale lumii, s-au confruntat cu revolte sociale, o adevarata durere de cap pentru bancheri.
Profiturile bancilor vor fi grav lovite de implementarea acestor norme. Politicienii au incetat sa mai parieze pe pietele de capital cu proprii bani si sa proiecteze instrumentele complexe necesare combaterii crizei datoriilor, adevarate elemente toxice pentru economie.
Liderii i-au indemnat pe investitori sa economiseasca, sa se finanteze intr-o modalitate care sa implice riscuri cat mai mici; sistemul bancar se va scumpi, inevitabil si aceste costuri vor fi transferate clientilor.
"Exista insa o supracapacitate si jucatorii financiari se straduiesc sa ramana pe piata", a declarat un bancher important, sub protectia anonimatului. "Tot ce poate face Banca Centrala Europeana este sa calmeze temerile legate de lipsa lichiditatilor; banca centrala nu poate obliga alte institutii financiare sa injecteze bani in piata", a precizat un analist CRO (chief risk officer).
Banca britanica RBS este una din putinele institutii financiare care au anuntat o retragere semnificativa din activitatile de investitii; in aceeasi situatie se afla si elvetienii de la UBS.