Bancile, luate din nou la verificat. Suspiciuni: unor clienti li s-ar bloca accesul la credite
credite bancibiroul de credit
Sectorul bancar romanesc e "maturat" de noi controale venite de la autoritati, existand noi suspiciuni ca institutiile ar practica metode nu tocmai ortodoxe.
De data aceasta nu vorbim de modul in care ar fi calculate dobanzile la credite, ci despre suspiciuni legate de faptul ca unor anumitor clienti li s-ar bloca accesul la credite, in cazul unor banci de pe piata.
E din nou alerta in sistemul bancar romanesc. Verificari la 12 banci de pe piata
Concret, ar fi vorba despre modul cum se calculeaza scorul de credit, in baza caruia clientii ajung sa fie acceptati sau refuzati la contractarea unei finantari. Stim cu totii ca un credit slab nu iti este deloc de folos cand doresti sa primesti o finantare, fie te poti trezi cu un refuz din partea bancii, fie cu anumite conditii de creditare mai dure.
Astfel, Consiliul Concurentei tocmai a anuntat ca a facut inspectii la 12 banci.
"Inspectiile s-au terminat. Au durat trei zile in cursul saptamanii trecute si au vizat Biroul de credite si 12 grupuri bancare.
Stiti ca avem deja in derulare o investigatie in care ne uitam la modul cum stabilesc bancile dobanzile, cum stabilesc indicele care sta la baza stabilirii dobanzilor – ROBOR.
De data asta este un subiect conex. Nu ne uitam la dobanda, ci ne uitam la accesul la credite, la conditiile de creditare. Suspiciunea este ca, prin modul cum se calculeaza scorul de credit, este blocat accesul unor clienti la credite si se ingreuneaza refinantarea”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, citat de
Agerpres.
Ca referinta, Credit este o societate pe actiuni care se ocupa de colectarea si prelucrarea datelor privind persoanele fizice care au contractat credite de la banci sau de la alte institutii financiare nebancare (IFN-uri), produse de leasing sau asigurari. Nu mai putin de 74 de institutii de credit din Romania transmiteau date catre Biroul de Credit la data de 31 martie 2022.
Potrivit
finzoom.ro, Biroul de Credit gestioneaza patru tipuri de date: date negative (informatii in legatura cu intarzierile la plata a ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice), date pozitive (informatii referitoare la fiecare credit sau leasing detinut de o persoana fizica - suma acordata, suma datorata, rata lunara, platile si istoricul acestora pe cel mult patru ani in urma), fraudulenti (acele persoane care au savarsit o infractiune sau contraventie), respectiv declaratii cu inadvertente (date neconforme cu realitatea furnizate de persoane fizice la momentul solicitarii creditului).
Foto: manager.ro