Multi romani isi pastreaza economiile in banca sub forma depozitelor, insa ultimii doi ani ne-au aratat ca institutiile bancare nu sunt deloc dispuse sa creasca dobanzile, ba chiar din contra. In aceste conditii, depozitele bancare se dovedesc a fi una dintre cele mai neatractive optiuni de investitie pe care romanii le au la dispozitie aceasta ora.
Potrivit unei analize finzoom.ro, ING Bank a decis scaderea dobanzilor la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.20 si 0.30 puncte procentuale. Spre exemplu, dobanda pentru un depozit pe 12 luni era de 4.90%, iar acum a scazut la 4.70%. De asemenea, dobanda unui depozit pe 6 luni a scazut de la 4.50%/an la 4.30%/an, iar dobanda unui depozit pe 3 luni de la 4%/an la 3.80%/an. Mai mult, chiar si dobanzile pentru depozitele in euro pe 12 luni au scazut de la 2% la 1.80%.
TBI Bank s-a dovedit a fi in ultimii ani banca cu cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei de pe piata. Spre exemplu, dobanda pentru un depozit pe 12 luni este de 5.95%. Aceeasi dobanda este valabila si pentru depozitele pe 18, 24 si 36 de luni. Insa nu este deloc exclus ca si cei de la TBI sa scada dobanzile in viitorul apropiat, o asemenea decizie fiind luata deja pentru depozitul pe 3 luni, a carui dobanda anuala a scazut de la 6.20% la 6.05%.
In Romania, cultura economisirii este inca puternic influentata de experientele trecute de instabilitate economica si devalorizare. Depozitele in lei sunt vazute ca o modalitate de a proteja si conserva economiile intr-un mod sigur si previzibil. Specialistii atrag atentia insa asupra dobanzilor extrem de mici oferite de banci, banii ajungand sa se devalorizeze de-a lungul anilor din cauza inflatiei.
Multi romani sunt reticenti in a investi in instrumente financiare mai riscante, cum ar fi actiunile, obligatiunile sau fondurile mutuale. Depozitele bancare in lei ofera o alternativa sigura, fara riscul de a pierde capitalul investit, ceea ce le face atractive pentru cei care doresc sa evite volatilitatea pietelor financiare. Depozitele in lei ofera de obicei o dobanda fixa, care este cunoscuta inca de la deschiderea depozitului. Aceasta asigura predictibilitate si permite deponentilor sa stie exact cat vor castiga la finalul perioadei de economisire.
In plus, depozitele bancare sunt percepute ca o forma sigura de economisire, deoarece bancile sunt institutii reglementate si supravegheate de autoritati. In plus, in Romania, depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) pana la o suma de 100.000 de euro (sau echivalentul in lei) per deponent per banca.
Citeste si: Ce poti face cu Titlurile de Stat FIDELIS si unde poti vedea cat costa?
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si