Multi romani isi pastreaza economiile in banca sub forma depozitelor, insa ultimii doi ani ne-au aratat ca institutiile bancare nu sunt deloc dispuse sa creasca dobanzile, ba chiar din contra. In aceste conditii, depozitele bancare se dovedesc a fi una dintre cele mai neatractive optiuni de investitie pe care romanii le au la dispozitie aceasta ora.
Potrivit unei analize finzoom.ro, ING Bank a decis scaderea dobanzilor la depozitele in lei cu valori cuprinse intre 0.20 si 0.30 puncte procentuale. Spre exemplu, dobanda pentru un depozit pe 12 luni era de 4.90%, iar acum a scazut la 4.70%. De asemenea, dobanda unui depozit pe 6 luni a scazut de la 4.50%/an la 4.30%/an, iar dobanda unui depozit pe 3 luni de la 4%/an la 3.80%/an. Mai mult, chiar si dobanzile pentru depozitele in euro pe 12 luni au scazut de la 2% la 1.80%.
TBI Bank s-a dovedit a fi in ultimii ani banca cu cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei de pe piata. Spre exemplu, dobanda pentru un depozit pe 12 luni este de 5.95%. Aceeasi dobanda este valabila si pentru depozitele pe 18, 24 si 36 de luni. Insa nu este deloc exclus ca si cei de la TBI sa scada dobanzile in viitorul apropiat, o asemenea decizie fiind luata deja pentru depozitul pe 3 luni, a carui dobanda anuala a scazut de la 6.20% la 6.05%.
In Romania, cultura economisirii este inca puternic influentata de experientele trecute de instabilitate economica si devalorizare. Depozitele in lei sunt vazute ca o modalitate de a proteja si conserva economiile intr-un mod sigur si previzibil. Specialistii atrag atentia insa asupra dobanzilor extrem de mici oferite de banci, banii ajungand sa se devalorizeze de-a lungul anilor din cauza inflatiei.
Multi romani sunt reticenti in a investi in instrumente financiare mai riscante, cum ar fi actiunile, obligatiunile sau fondurile mutuale. Depozitele bancare in lei ofera o alternativa sigura, fara riscul de a pierde capitalul investit, ceea ce le face atractive pentru cei care doresc sa evite volatilitatea pietelor financiare. Depozitele in lei ofera de obicei o dobanda fixa, care este cunoscuta inca de la deschiderea depozitului. Aceasta asigura predictibilitate si permite deponentilor sa stie exact cat vor castiga la finalul perioadei de economisire.
In plus, depozitele bancare sunt percepute ca o forma sigura de economisire, deoarece bancile sunt institutii reglementate si supravegheate de autoritati. In plus, in Romania, depozitele sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) pana la o suma de 100.000 de euro (sau echivalentul in lei) per deponent per banca.
Citeste si: Ce poti face cu Titlurile de Stat FIDELIS si unde poti vedea cat costa?
Sursa foto: manager.ro
Ultimele NOUTATI
Declaratia Unica 2025. Ce trebuie sa completezi daca ai obtinut venituri din dobanzi la depozite bancare in 2024
Adevaratele valori ale Romaniei: Cine sunt liceenii care au facut istorie in SUA?
5 obiceiuri pe care orice persoana de succes le urmeaza pentru performanta maxima
Angajeaza inteligent: Cum sa pui intrebarile corecte la interviu pentru a evita surprizele neplacute
Partenerii nostri
Noua Platforma REGES: Tot ce trebuie sa stiti pentru a evita amenzile de pana la 20.000 Lei!
Control ITM. Ce documente pot fi solicitate? [LISTA COMPLETA]
Pensie facultativa. Contributia angajatorului vs contributia salariatului
Automatizarea contabilitatii primare: secretul reducerii costurilor si greselilor
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Rolul contractului de mentenanta. Cum functioneaza si de ce este important
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Te-ar putea interesa si