Bancile fac profituri colosale, in timp ce oamenii de rand sunt cocosati de dobanzi si rate greu de suportat din salarii
profituri bancisistem bancarbanci
Sistemul bancar merge pe profit si unul deloc de neglijat, in timp ce piata a evoluat total nefavorabil debitorilor, din cauza cresterii dobanzilor, dar si a celor ce intentionau sa ia credite noi, in conditiile in care conditiile de finantare sunt mult mai dure.
Pe plan european, de exemplu, cifrele oficiale ne arata cat de prielnica este aceasta perioada pentru banci.
Investitorii bancilor europene urmeaza sa primeasca sume de bani record. Vorbim despre nu mai putin de 120 de miliarde de euro (130 de miliarde de dolari) in dividende si rascumparari de actiuni in acest an.
In acest an, bancile din Europa vor plati 80 de miliarde de euro in dividende. Atat nivelul rascumpararii de actiuni, cat si cel al dividendelor, fiind la un nivel record. Practic, sistemul bancar n-a mai fost niciodata atat de profitabil.
O analiza
Reuters ne ofera exemplul Bank of Ireland care tocmai si-a anuntat actionarii cu privire la sumele de bani ce le vor primi in perioada urmatoare. Cine a pariat in 2023 si 2024 pe sectorul bancar si a investit aici are numai de castigat. Investitorii acestei banci, precum si cei ai BNP Paribas, Deutsche Bank si Santander vor incasa mai multi bani de data aceasta.
Ca o informatie suplimentara, analistii UBS estimeaza ca primele 50 de banci europene vor avea un randament al dividendelor de 7,3% in 2024,vorbim despre o crestere semnificativa, de la 5,8% in 2022.
Dobanzile bancare au explodat pentru europeni
In Europa, inlcusiv in Romania, sistemul bancar a scumpit
dobanzile, primind un astfel de semnal de la Banca Centrala Europeana, respectiv BNR-ul nostru, care incearca sa combata inflatia majorand dobanzile si insprind politicile monetare.
Cei loviti direct sunt debitorii, firmele si persoanele fizice care au de restituit credite cu dobanzi variabile, insa a fost ingreunata si soarta celor ce si-ar fi dorit sa ia credite noi, fiindca astazi conditiile bancilor sunt mai aspre pentru ei.
In cazul creditelor in lei, e asteptata o ieftinire a dobanzilor de-abia cand dobanda-cheie va scadea cu cateva puncte procentuale, iar acest lucru se va intampla de-abia cand inflatia va fi adusa sub control. Unii specialisti estimeaza ca vom simti o scadere a dobanzilor de-abia prin anul 2025.
Afla de aici detalii suplimentare: Cine are credite la banci sa mai rabde pana in 2025, de-abia atunci scad dobanzile
Foto: unsplash.com