Bancile europene incep sa puna bani deoparte, de teama unei invazii rusesti
rusia ucrainabancisistem bancar
Riscurile asupra sistemului bancar european sunt semnificative, daca Rusia va decide sa invadeze Ucraina. Aceasta e concluzia la care putem ajunge, daca analizam cele mai recente miscari pe care le fac gigantii bancari pe piata.
Una dintre cele mai puternice banci din regiune, grupul austriac Raiffeisen Bank International, tocmai a decis sa isi constituie provizioane pentru posibile sanctiuni impotriva Rusiei.
In acest moment, in sistemul bancar din zonele cu tensiune nu se resimt probleme, insa bancherii sunt deosebit de atenti la evolutia situatiei dintre
Rusia si Ucraina si prefera sa-si ia masuri de precautie, pentru orice eventualitate.
"Bancile noastre din Rusia si Ucraina sunt intr-o forma buna. Afacerile se deruleaza normal in pofida tensiunilor geopolitice. Cu toate acestea, monitorizam cu atentie evolutiile", a declarat directorul general de la RBI, Johann Strobl.
Totodata, cel putin deocamdata, Strobl nu ia in considerare ca banca sa paraseasca Rusia. Din punct de vedere financiar, ar fi o pierdere foarte mare, daca tinem cont de faptul ca Raiffeisen Bank are o prezenta foarte puternica la Moscova, de 22,85 miliarde de euro, dintre care 11,6 miliarde euro sub forma de imprumuturi catre clienti, sau 11,5% din totalul grupului.
Te-ar putea interesa si: Se plafoneaza preturile la alimentele de baza? Ciolacu spune ca nu vrea sa se intoarca in comunism. Care e solutia pe care o vede Guvernul
Situatia de la granita continua sa fie tensionata
Din nefericire, pe masura ce vremea trece, pare sa nu aduca o ameliorare la granita Romaniei, unde tensiunile continua sa fie la cote inalte.
Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre situatia dintre Rusia si Ucraina, reiterand faptul ca traversam o perioada marcata de tensiuni, foarte dificila. Mai mult, seful statului a lansat un apel la militarii romani, carora le-a cerut
sa fie pregatiti pentru orice forma de agresiune.
"In aceste conditii, trebuie sa fim foarte bine pregatiti pentru a contracara actiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, in spatiul cibernetic, Romania actioneaza ferm si consecvent pentru consolidarea solidaritatii si a unitatii NATO, iar relatia transatlantica reprezinta un element principal de sustinere a coeziunii aliate.
Din aceasta perspectiva, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii in Europa sporeste consistenta si credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare si aparare in spatiul euro-atlantic", a punctat presedintele.