Bancile, dusmanul numarul unu al romanilor: doar 1 din 10 mai au incredere in ele
incredere in bancibanci
Incarederea romanilor in banci s-a prabusit efectiv in ultima perioada, dupa cum indica sondajele de opinie recent realizate in randul conationalilor nostri.
Se pare ca, pe fondul crizei dobanzilor si a ingreunarii accesului la finantare, romanii nu mai vad in banci un partener. Din contra, increderea oamenilor in aceste institutii e la un nivel ce ar trebui sa starneasca ingrijorarea bancherilor prezenti pe piata de profil autohtona.
Multi romani se simt inselati de banci
Conform unui sondaj realizat de Ipsos, doar unul din 10 romani are incredere in
banci. De asemenea, analiza mai scoate la iveala faptul ca 23% dintre respondenti se simt inselati in relatia cu institutiile bancare.
TDeparte de a fi o preocupare principala si indicand reticenta populatiei generale de a contracta credite in perioada urmatoare, 5% dintre romani semnaleaza ingrijorare in ceea ce priveste accesul la creditare. Ingrijorarea este manifestata in principal de cei care planuiesc sa acceseze un credit imobiliar in urmatoarele 12 luni, cei care si-au facut un obicei din a rambursa anticipat rate pentru creditele in curs, precum si de parintii cu copii nou-nascuti, care au probabil planuri pentru o locuinta potrivita cu noua etapa din viata lor”, se mai arata in analiza de specialitate.
De altfel, extinzand planul discutiei cu respondentii, analistii mai scot la iveala si faptul ca oamenii sunt foarte ingrijorati de evolutia puterii de cumparare, pe fondul scumpirilor accelerate din ultima vreme.
"Topul subiectelor care ii preocupa pe cetatenii Romaniei in acest moment arata, in mod deloc surprinzator, ca principala ingrijorare a romanilor (47%) este legata de puterea de cumparare in perioada inflationista pe care o traversam. Ingrijorarea este mai pregnanta in randul celor cu venituri medii pe gospodarie, precum si in randul parintilor cu copii liceeni, impovarati cu cheltuielile aferente etapei educationale pe care o parcurg copiii lor", spun analistii.
Tocmai din acest motiv, 45% dintre respondenti sunt mai atenti cu bugetul lor in aceasta perioada, mai ales varstnicii. a
"Este in principal cazul populatiei varstnice (50-65 ani), pensionarilor si parintilor. Acestia sunt mai preocupati de evolutia inflatiei si mentioneaza ca in ultima perioada au renuntat sa cumpere diverse categorii de produse, fie ca vorbim de produse electronice si electrocasnice, imbracaminte si incaltaminte, dar si produse alimentare sau de uz curent (gustari ambalate, sucuri, cafea, tutun si bauturi alcoolice), ceea ce conduce la o incetinire a consumului, in general", conform sondajului.
Foto: manager.ro