Cresterea accelerata a preturilor si contextul economic actual i-a determinat pe multi romani sa apeleze la banci si la alte institutii financiare nebancare pentru a se imprumuta. Situatia financiara a celor mai multi dintre ei nu s-a imbunatatit insa peste noapte, ba chiar din contra, ceea ce a facut ca multi dintre cei care s-au imprumutat la banci si la IFN-uri sa ajunga in niste probleme si mai mari. Ba chiar unii dintre clientii acestor institutii au ajuns in situatia de a risca sa isi piarda casa din cauza faptului ca nu isi mai pot achita datoriile.
Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar are un cuvant din ce in ce mai important de spus in aceasta situatie, contextul actual economic cu care ne confruntam determinand bancile sa accepte din ce in ce mai multe cereri de negociere trimise de consumatori catre CSALB. In 2022, aproximativ o mie de consumatori au parcurs intregul proces de conciliere oferit de CSALB sau au ajuns la o intelegere directa cu bancile sau cu IFN-urile dupa ce au apelat la cei de la CSALB. In comparatie cu anul precedent, numarulor celor care au gasit o solutie la problema lor prin intermediul CSALB a crescut cu nu mai putin de 85%. Mai mult, beneficiile pe care le-au obtinut consumatorii care au negociat cu bancile sau cu IFN-urile in 2022 prin intermediul CSALB au depasit suma de 1.5 milioane de euro.
Consumatorii care se confrunta cu astfel de probleme trebuie sa stie ca pot apela oricand la specialistii din cadrul CSALB. Trimiterea cererii si negocierea cu banca sau cu IFN-ul prin intermediul unui conciliator CSALB sunt complet gratuite pentru consumatori. Dupa trimiterea cererii din partea unui consumator, banca sau IFN-ul in cauza are la dispozitie 15 zile pentru a raspunde daca intra in negociere sau daca refuza solutionarea amiabila a cazului.
CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta. In plus, procedura este una cat se poate de simpla pentru consumator, pentru inceput fiind nevoie doar de completarea unui formular online pe site-ul CSALB.
Sursa foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Cum sa asortezi un lant din aur cu alte bijuterii de lux: secrete de stil pentru barbati
ANAF-ul a inceput sa taxeze averile nejustificate. Un roman nu a putut sa spuna de unde are 3,4 milioane lei
Inca o lovitura pentru Romania. Deficitul de cont curent, cel mai mare din UE. Ce inseamna acest lucru?
Bucurie mare pe romanii care au rate la apartament in 2025. Anunt oficial de la Banca Nationala despre costul ratelor lunare
Partenerii nostri
Norme SSM pentru vizitatorii unei companii - ce demersuri vor face angajatorii?
Deducerea personala in 2025 - nivelul acesteia creste ca urmare a majorarii salariului minim
Suspendarea activitatii unei firme: Aspecte cheie de retinut
Tezaur 2025: Prima editie a programului debuteaza pe 13 ianuarie cu dobanzi de pana la 7,8% pe an
Este legal sa-ti fie fotografiat buletinul de catre politistii locali? Iata ce spune legea!
Acte necesare schimbare buletin
Sfaturi de baza pentru persoanele care vor sa deschida o afacere