Bancile din Romania au facut 5,335 miliarde de lei profit net
profit banci romanestiimportanta sistemicabanci romania
Raportul anual al Bancii Nationala a Romaniei consemneaza ca 80% dintre institutiile de credit din tara noastra au incheiat anul trecut pe plus, reusind profit net total de 5,335 miliarde de lei.
Reteaua teritoriala si numarul de angajati a continuat sa se micsoreze, bancile inchizand 205 de sucursale si agentii bancare si ramanand fara 352 de angajati.
In urma fuziunii prin absorbtie dintre Banca Comerciala Carpatica si Patria Bank si a inchiderii sucursalei Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia, numarul bancilor s-a restrans de la 37, la 35.
O modificare structurala a fost consemnata ca urmare schimbarilor din actionariatul
Bancii Transilvania, in urma carora, aceasta a fost incadrata, in decembrie 2017, in categoria institutiilor de credit cu capital majoritar privat romanesc.
Astfel, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificari, numarul institutiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescand de la 3 la 4, iar numarul celor care au capital majoritar strain (inclusiv sucursalele institutiilor de credit straine) s-a redus de la 32 la 29, prin inchiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbtie si trecerea unei institutii de la categoria capital majoritar strain la capital privat autohton.
Cota de piata a bancilor care au capital majoritar privat romanesc s-a majorat de la 0,5%, in 2016, la 14,3%, la sfaristul lui 2017, iar concomitent celor care au capital majoritar strain s-a redus de la 80,4%, la 66%.
La 31 decembrie 2017, cele 35 de institutii de credit detineau active nete bilantiere de 427,792 miliarde de lei, in crestere cu 8,7%, in comparatie cu 31 decembrie 2016.
Pentru 2017, potrivit evaluarii efectuate pe baza datelor din primul semestru din 2016, erau identificate drept institutii de credit de importanta sistemica BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank Romania, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank si OTP Bank.
Pentru 2018, pe baza evaluarii datelor din primul trimestru din 2017, au fost identificate ca fiind de importanta sistemica BCR, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank Romania, Garanti Bank, CEC Bank si Bancpost.