Bancile dau din ce in ce mai putine credite ipotecare: romanii amana cumpararea de locuinte prin imprumut
credit ipotecarcreditareimprumuturicec bankdobanda
Pana apele se linistesc in sectorul bancar, din perspectiva dobanzilor, si pana cand criza costului vietii se va mai domoli, multi romani au spus "pas" accesarii unui credit ipotecar, preferand fie sa stea in chirie, fie cu familia extinsa. Oamenii isi asuma tot mai putine riscuri in plan financiar, iar reprezentantii bancilor romanesti simt acest lucru.
CEC Bank, de exemplu, oberva o scadere a creditarii pe zona ipotecara, insa reprezentantii banii spun ca balanta se echilibreaza, fiindca a crescut cererea catre alte produse bancare, cum ar fi cardurile de credit.
"Din punctul de vedere al creditarii pe anul 2023, suntem in trendul pietei si observam o scadere a creditarii ipotecare, dar, pe de alta parte, la nivelul portofoliului nostru vedem o oarecare crestere pe zona de consum si a cardurilor de credit. Tinand insa cont ca dobanzile sunt destul de ridicate, nu vrem sa mergem agresiv catre clientii din zona de retail pentru a creste creditarea, intrucat suntem constienti ca dobanzile sunt mari. Anul acesta ne concentram pe zona de creditare a companiilor", explica Adina Calin, director Produse si Servicii Bancare in cadrul
CEC Bank, citata de
Bursa.ro.
Tot reprezentanta CEC Bank spune ca institutia pe care o conduce pariaza in continuare pe economisire, motiv pentru care pune la dispozitia consumatorilor posibilitatea de a-si plasa banii in depozite cu dobanzi in crestere. In aceasta perioada inflationista, e important ca oamenii sa constientizeze necesitatea unor investitii care sa le protejeze banii de devalorizare.
Depozitele bancare ar putea fi solutia in acest sens, insa consumatorii trebuie sa-si faca bine calculele si sa stabileasca daca in cazul lor suma primita drept dobanda ii satisface sau nu.
Toate bancile de pe piata au oferte pentru instrumentele de economisire, iar consumatorii ar trebui sa se intereseze cu privire la toate, inainte de a face o alegere.
"In 2022 am fost primii care am crescut dobanzile la depozite, iar de-a lungul anului le-am majorat de sase ori. La finele lui 2022 am avut o crestere a economisirii de circa 25%, iar tendinta pe acest segment se mentine.
Aceeasi strategie ne-o pastram si pentru 2023, astfel ca in prima jumatate a anului nu am scazut dobanda pentru zona de retail. In iunie am avut o mica ajustare pentru ca dobanzile sunt in scadere pe piata, ceea ce este imbucurator pentru zona de credite, dar dincolo de aceasta mica diminuare, am operat o reducere si in zona ratei fixe pe care o oferim la creditul ipotecar", a mai spus reprezentanta CEC Bank.
Foto: freepik.com