Bancile centrale vand aur pentru prima data in ultimii 10 ani
aurmetale pretioasebanci centralebanca centralavanzari
Pentru prima data din 2010, Bancile centrale au inceput sa vanda aur, in contextul in care statele producatoare ale pretiosului metal au profitat de pretul aproape record pentru a diminua pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus.
"Nu este surprinzator ca in conditiile actuale bancile se uita la rezervele lor de aur. Practic, toate vanzarile provin de la banci care cumpara aurul din surse interne, profitand de pretul ridicat al aurului intr-un moment in care sunt supuse la presiuni fiscale", a spus Louise Street, analist sef la WGC.
Bancile centrale din Turcia si Uzbekistan au vandut cel mai mult aur
Tarile care s-au impus cu cele mai multe vanzari au fost Uzbekistan si Turcia, in timp ce banca centrala a Rusiei a inregistrat prima vanzare trimestriala in 13 ani.
Raportul WGC arata ca bancile centrale din Turcia si Uzbekistan au vandut 22,3 tone, respectiv 34,9 tone de aur, in al treilea trimestru.
Cotatia aurului a atins un nivel record in al treilea trimestru al anului, chiar daca cererea totala a scazut cu 19% de la an la an, pana la cel mai scazut nivel de dupa anul 2009, a aratat WGC.
Pretul aurului a crescut la un nivel record de 2.067,15 dolari pe uncie la inceputul lunii august. Aceasta a fost urmata de un declin, pretul inchizand trimestrul in jurul valorii de 1.900 USD / oz.
Acest declin a avut loc, deoarece cererea de bijuterii din India si China s-au diminuat considerabil.
Scaderea bijuteriilor a fost partial compensata de cresterea de 21% a cererii din partea investitorilor, potrivit WGC, care extrage date atat din Fondul Monetar International, cat si din Metals Focus.
Aprovizionarea totala cu aur a scazut cu 3% fata de 2019, in conditiile in care productia in mine e la un nivel mic din cauza pandemiei de coronavirus.