Bancile anunta primele masuri impotriva taxei pe lacomie. Cum vor fi afectati romanii de rand

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bancile anunta primele masuri impotriva taxei pe lacomie. Cum vor fi afectati romanii de rand
Bancile anunta primele masuri impotriva taxei pe lacomie. Cum vor fi afectati romanii de rand
de Magda Florea la 17 Ian. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
taxa pe lacomie 2019reducere active bancarepiata bancara 2019taxa bancarafinante banci

Bancile austriece Erste, Raiffeisen si UniCredit/Bank Austria, care controleaza peste o treime din activele bancare din Romania, sunt nemultumite de Taxa pe lacomie. Nicio banca nu vrea sa plece din Romania, dar toate fac planuri de contracarare a acestei taxe. Actionarii se vad astfel pusi in situatia de a ramane pe piata autohtona, reducandu-si activele. Consecintele acestei actiuni ar putea insemna cresteri de preturi si limitarea accesului la creditare.

 Raiffeisen Bank: "Nu ne simtim doriti pe piata din Romania"


Unul dintre actionarii celui mai puternic jucator de pe piata bancara romaneasca, Raiffeisen Bank, ia in considerare reducerea activelor bancare in Romania, considerand ca taxa pe lacomie este un semnal clar de la autoritati, care indica institutiei ca nu este binevenita in Romania.
 
Seful Raiffeisen Bank International, Johann Strobl, a comentat joi la Viena instituirea taxei pe lacomie, spunand ca institutia observa astfel ca nu este "binevenita in Romania". "Taxa ne indeamna sa reducem activele bancare din Romania", a spus bancherul austriac intr-un panel de discutie la Conferinta Euromoney de la Viena. 


Raiffeisen detine a cincea banca din Romania si una dintre cele mai profitabile, iar taxa bancara la nivelul actual, trimestriala si nu anuala, va avea un impact major asupra profitului. Conform primelor calcule, taxa bancara va manca cel putin jumatate din profitul Raiffeisen obtinut in Romania.

BNR: ”Trebuie sa ne descurcam cu aceasta situatie”


In cadrul aceleiasi conferinte de la Viena, Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR, a spus ca aparitia taxei bancare a fost o surpriza si pentru Banca Nationala, dar avand in vedere situatia trebuie gasite modalitati de controlare a lucrurilor.
 
”Trebuie sa ne descurcam cu aceasta situatie”, a mentionat Daianu.
 
Bancile sunt extrem de nemultumite de aceasta taxa bancara, iar actionarii straini ai bancilor din Romania spun ca ceea cea facut guvernul ii indeamna la o reducere a activelor din Romania.
 
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a caracterizat aceasta taxa ca fiind o ”traznaie” si a spus ca il va convoca pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sa dea explicatii in comitetul de macroprudentialitate, organismul care trebuie sa vegheze la stabilitatea financiara a Romaniei.

Erste Bank: "Institutia se va adapta la taxa bancara, dar va rediscuta alocarile de resurse"

 
Jozef Sikela, membru in boardul Erste, responsabil pe partea de corporate banking, a declarat la Viena ca Erste se va adapta la taxa bancara si la celelalte masuri din Ro­ma­nia, dar va rediscuta alocarile de resurse pentru cres­te­re in pietele unde grupul austriac este prezent. El a men­tionat ca aceste masuri nu fac altceva decat sa slabeas­ca pozitia Romaniei din interior.

UniCredit: "Comunitatea financiara nu poate fi fericita"

 
La randul sau, UniCredit a reactionat in cadrul conferintei de la Viena, exprimandu-si dezaprobarea pentru masurile luate de Executivul de la Bucuresti.
 
Intrebat cum comenteaza taxa bancara din Romania, Carlo Vivaldi, seful UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, a comentat destul de sec si laconic: "Comunitatea financiara nu poate fi fericita“, a spus el.

Banca Transilvania: "Este o nationalizare a profiturilor. Nu vom continua planul de achizitii"

 
Cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania, critica in termeni extrem de duri "taxa pe lacomie” impusa de Guvern, spunand ca este o nationalizare a profiturilor si ca acesta va stopa achizitiile pe care banca voia sa le faca in Romania pe viitor.
 
"Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxa pe active, care, in opinia noastra, inseamna nationalizarea profiturilor, chiar daca Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusa, impusa de Stat.
 
 Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei in discounturi la credite in programele de conversie din franci elvetieni destinate clientilor Volksbank Romania si Bancpost si dupa ce am sustinut programele Statului Roman – Prima Casa, Start-Up Nation si cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenta bancilor in creditarea businessurilor romanesti, ele au continuat sa sustina antreprenorii. 
 
De exemplu, in ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microinterprinderi locale. Acum, noi, impreuna cu aceste IMM-uri si alaturi de populatie, vom suporta costurile taxei”, au declarat reprezentantii bancii pentru ZF.
 
Acestia spun ca nu au intentia sa continue planul de achizitii in Romania, asa cum si-au propus. 
 
"Consolidarea sistemului bancar din tara noastra – la care Banca Transilvania a contribuit prin achizitia Volksbank Romania si Bancpost – este in beneficiul direct al clientilor, conducand la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru sa continue in lumina atitudinii actuale fata de banci", sustin reprezentantii bancii. 
 
Banca mai critica si faptul ca sunt putine informatii in legatura cu taxa pe active si ca Banca Transilvania nu a fost implicata ca partener in discutiile de pana acum. "Cele mai recente informatii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste si ar duce la dezechilibre imediate si grave atat in sectorul bancar, cat si la nivelul intregii economii, cu efecte directe asupra populatiei si antreprenorilor locali", mai explica reprezentantii.

Ce presupune, concret, Taxa bancara

Cunoscuta sub denumirea de "taxa pe lacomie", taxa bancara care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2019, presupune ca bancile din Romania sa achite o taxa pe active, daca ROBOR depaseste anumita valoare, taxa care ar putea sa le lase fara circa 70% din profit. Si romanii de rand vor fi afectati, dupa ce bancile isi vor reconfigura strategia.
 
Potrivit unei ordonante de urgenta adoptate vineri de Guvern, institutiile bancare sunt obligate sa plateasca o taxa pe active financiare, in situatia in care media trimestriala ROBOR depaseste pragul de 2%. 
 
Cotele taxei pe active se diferentiaza in functie de amploarea depasirii pragului de referinta, astfel:
 
 a) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este pana la 0,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,1%;
 
b) daca media trimestriala a ratelor  ROBOR este intre 0, 51 - 1 punct procentual, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,2%;
 
 c) daca media trimestriala a ratelor  ROBOR este intre 1,01 - 1,5 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,3%; 
 
d) daca media trimestriala a ratelor ROBOR este intre 1,51 - 2,0 puncte procentuale, inclusiv, peste pragul de referinta, cota este de 0,4%. 
 
e) Daca media trimestriala ROBOR este cu peste 2 puncte procentuale peste pragul de referinta, cota taxei pe active este de 0,5%.
 

Pana la 70% din profitul bancilor va merge la stat

 
Ordonanta prevede ca taxa pe active va fi calculata anual, dar va fi platita trimestrial. Aceasta prevedere duce la concluzia ca bancile vor distribui circa 70% din profit catre stat, potrivit calculelor realizate de profit.ro. 
 
Reprezentantii companiei de consultanta PwC au avertizat, inainte de adoptarea ordonantei, ca, asa cum este redactata propunerea legislativa privind instituirea unei taxe pe activele bancare, aceasta ar urma sa fie perceputa trimestrial, ceea ce poate conduce la interpretarea ca aceasta va fi platita de 4 ori pe parcursul unui an, rezultand un nivel al taxei foarte ridicat. 
 

Cum sunt afectati romanii de rand 

 
Pentru a fi capabile sa plateasca aceasta noua taxa, bancile vor trebui sa isi regandeasca strategia, de la anul. Acest lucru ar putea duce la disparitia unor banci, deci mai putine optiuni pentru romani de unde sa ia credite. De asemenea, dobanzile la depozite ar putea sa scada, iar costurile creditelor ar putea fi mai mari, avertizeaza specialistii.
 

Credite accesate mai greu

 
Asociatia Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) atragea recent atentia ca taxarea activelor sectorului bancar in functie de nivelul ROBOR va duce la inasprirea conditiilor de finantare, iar costurile aditionale se pot transfera partial catre consumatorul final. Cu alte cuvinte, pentru un roman care vrea sa ia un credit va trebui sa indeplineasca conditii mai stricte si un imprumut il va costa mai mult decat in prezent. 
 
De aceeasi parere este si Radu Craciun, directorul general BCR pensii, care arata: „Bancile isi vor reanaliza costurile operationale si de profitabilitate a canalelor de distributie, asta inseamna ca retelele de distributie vor fi reduse, ducand la o accesibilitate mai scazuta a serviciilor bancare. In acelasi timp, profitabilitatea produselor bancare va fi analizata si ea in noile conditii, ceea ce va insemna ca anumite categorii de clienti si de produse vor fi filtrate”.
 

Unele banci se vor retrage de pe piata din Romania

 
Masurile ar putea duce la disparitia unor banci, considera Radu Craciun, el explicand ca gradul de impozitare in crestere va diminua substantial profitabilitatea bancilor comercial. Vor scadea dobanzile la depozite. 
 
Bancile isi vor schimba strategia si vor recurge la limitarea impactului asupra profitabilitatii, in primul rand prin managementul costurilor, mai sustine Radu Craciun. 
 
"Prima atentie se va da taxei in sine care, pentru a fi micsorata, va presupune reducerea bazei de raportare, adica a valorii activelor. Asta va insemna scaderea interesului in directia atragerii de economii ale populatiei, mai ales avand in vedere ca valoarea depozitelor este substantial mai ridicata decat cea a creditelor acordate. 
 
In aceste conditii, ne putem astepta la dobanzi in scadere oferite pentru atragerea de economii, ceea ce inseamna ca inflatia va musca si mai mult din valoarea reala a economiilor populatiei”, arata Craciun. 
 

Vor scadea dobanzile la depozite

 
 Bancile isi vor schimba strategia si vor recurge la limitarea impactului asupra profitabilitatii, in primul rand prin managementul costurilor, mai sustine Radu Craciun. „Prima atentie se va da taxei in sine care, pentru a fi micsorata, va presupune reducerea bazei de raportare, adica a valorii activelor. 
 
Asta va insemna scaderea interesului in directia atragerii de economii ale populatiei, mai ales avand in vedere ca valoarea depozitelor este substantial mai ridicata decat cea a creditelor acordate. In aceste conditii, ne putem astepta la dobanzi in scadere oferite pentru atragerea de economii, ceea ce inseamna ca inflatia va musca si mai mult din valoarea reala a economiilor populatiei”, arata Craciun. 
 

Dobanzi mai mari pentru statul roman

 
Craciun mai arata ca reducerea expunerii bacncilor pe titlurile de stat ar fi o cale rapida de micsorare a activelor, in conditiile in care bancile comerciale din Romania au printre cele mai mari expuneri din Europa la aceste instrumente. 
 
"O scadere a expunerii bancilor la finantarea bugetului prin titluri va face bugetul mult mai dependent de finantarea externa, expunand in paralel si piata valutara la volatilitatea sentimentului investitorilor straini. In plus, scaderea cererii va face ca dobanzile platite de statul roman sa fie in crestere”, spune el. 
 

Cresteri de preturi

 
Radu Craciun mai arata ca vor exista si presiuni inflationiste, in special pentru ca ele exista deja. "Daca ne uitam la masurile similare luate in tari precum Ungaria sau Polonia, majorarile de taxe pentru companii au sfarsit prin a fi reflectate in 1-2 ani in preturi. Adica in inflatie”, subliniaza el.
 

 Grabeste recesiunea

 
Efectele acestei masuri vor grabi instalarea unei recesiuni economice, recesiune care inseamna deprecierea cursului, scaderea pietei imobiliare, distrugerea de locuri de munca, scumpirea finantarii, considera Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

Citeste si: Viorica Dancila, ultimatum pentru liderii europeni. Ce solicita premierul in numele Romaniei

Sursa foto: pexels.com
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Importanta cantarului de colectare cu aport voluntar (CAV) in optimizarea gestionarii deseurilor
Business

Importanta cantarului de colectare cu aport voluntar (CAV) in optimizarea gestionarii deseurilor

today08 Ian. 2025
Iarna nu a trecut! Exemple de produse utile din oferta unui magazin de piese auto
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Iarna nu a trecut! Exemple de produse utile din oferta unui magazin de piese auto

today08 Ian. 2025
Romania intra in 2025 cu stangul. Suntem plini de datorii!
Economie

Romania intra in 2025 cu stangul. Suntem plini de datorii!

today08 Ian. 2025
Ce stim pana acum despre BUGETUL ROMANIEI pe 2025 - planurile care se fac la Palatul Victoria
Ultimele stiri economice

Ce stim pana acum despre BUGETUL ROMANIEI pe 2025 - planurile care se fac la Palatul Victoria

today08 Ian. 2025
25 de sfaturi legate de BANI, obligatorii in 2025 pentru romanii de peste 40 de ani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

25 de sfaturi legate de BANI, obligatorii in 2025 pentru romanii de peste 40 de ani

today08 Ian. 2025
Incepe perioada de reduceri sau de tepe? Cum sa va dati seama daca ofertele din magazine sunt reale, in luna ianuarie
Ultima ora

Incepe perioada de reduceri sau de tepe? Cum sa va dati seama daca ofertele din magazine sunt reale, in luna ianuarie

today08 Ian. 2025
Ai nostri au pus mana pe munca? Scade numarul somerilor in 2025
Ultimele stiri economice

Ai nostri au pus mana pe munca? Scade numarul somerilor in 2025

today08 Ian. 2025
Steag rosu pentru mediul privat! Scade numarul strainilor care au curaj sa deschida firme in Romania
Companii

Steag rosu pentru mediul privat! Scade numarul strainilor care au curaj sa deschida firme in Romania

today08 Ian. 2025

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Romania intra in 2025 cu stangul. Suntem plini de datorii!
Economie

Romania intra in 2025 cu stangul. Suntem plini de datorii!

today08 Ian. 2025
Ce stim pana acum despre BUGETUL ROMANIEI pe 2025 - planurile care se fac la Palatul Victoria
Ultimele stiri economice

Ce stim pana acum despre BUGETUL ROMANIEI pe 2025 - planurile care se fac la Palatul Victoria

today08 Ian. 2025
25 de sfaturi legate de BANI, obligatorii in 2025 pentru romanii de peste 40 de ani
Banii tai - sectiune de educatie...

25 de sfaturi legate de BANI, obligatorii in 2025 pentru romanii de peste 40 de ani

today08 Ian. 2025
Incepe perioada de reduceri sau de tepe? Cum sa va dati seama daca ofertele din magazine sunt reale, in luna ianuarie
Ultima ora

Incepe perioada de reduceri sau de tepe? Cum sa va dati seama daca ofertele din magazine sunt reale, in luna ianuarie

today08 Ian. 2025

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x