Bancherii centrali, pusi sa aleaga intre doua rele: sa arunce economiile in recesiune sau sa lase inflatia sa scape definitiv de sub control
dobanzi mariinflatierecesiunerisc de recesiune
Misiune dificila si presiuni aproape fara precedent in ultimele decenii pentru bancherii centrali, in contextul necesitatii de a lupta impotriva inflatiei, majorand dobanzile, desi aceasta miscare impinge economiile catre recesiune.
Zona Euro si Uniunea Europeana se confrunta, de luni bune, cu o inflatie agresiva ce a determinat bancile centrale din regiune, inclusiv Banca Centrala Europeana (BCE) sa inceapa sa mareasca
dobanzile.
Cresterea dobanzii de referinta si inasprirea politicilor monetare reprezinta primul instrument la care bancherii centrali apeleaza, cand trebuie sa tempereze o inflatie agresiva si ce se anunta a fi de durata, ca aceasta.
Ei bine, exista o mare problema. Ceea ce ne poate salva de scumpiri ne poate arunca in groapa neagra a recesiunii si, din pacate, se pare ca singura solutie chiar aceasta este!
Banca Centrala Europeana, banca celor 19 state care utilizeaza moneda euro, are ca singura optiune cresterea dobanzilor in continuare, chiar si in conditiile in care avem un risc crescut de recesiune in zona euro, a declarat presedintele BCE, Christine Lagarde, intr-un interviu publicat marti pentru portalul de stiri Delfi Bizness, publicat si de Reuters.
Bancherii pari dispusi sa accepte mai degraba recesiunea, decat inflatia
"Mandatul nostru este stabilitatea preturilor si trebuie sa il atingem utilizand toate instrumentele de care dispunem. Suntem decisi sa facem tot ce este necesar pentru a readuce inflatia inapoi la tinta noastra de 2%", a spus sefa BCE.
Institutia pe care o conduce tocmai a decis, saptamana trecuta, sa scumpeasca si mai mult dobanda cheie, cu alte 75 de puncte de baza si se pare ca nici in 2023 nu vom avea parte de o relaxare a politicilor monetare. Desi ar putea parea ca pe noi nu ne influenteaza decizia BCE, este complet fals. In realitate, avem in plan intern exact aceeasi problema ca zona euro, respectiv o inflatie agresiva, iar BNR aplica aceeasi strategie de a scumpi dobanda de referinta si de a inaspri politicile monetare.
Pe de alta parte, afectati direct sunt romanii si firmele ce au credite in euro. Dobanzile in cazul lor vor creste in perioada urmatoare si se simt deja scumpiri incepand cu luna noiembrie, dupa recenta decizie a BCE de a majora dobanda de referinta!
Iata, conform
Finzoom, cum arata evolutia costului ratelor lunare pentru un CREDIT 50.000 EURO, pe 30 DE ANI, in functie de scumpirile Euribor din ultima perioada:
-
EURIBOR 1,57 - 286 EURO
-
EURIBOR 0,23 - 246 EURO
-
EURIBOR -0,44 - 226 EURO.
"Pentru un credit de 50.000 de euro rata a crescut cu 65 de euro fata de acum 6 luni", a explicat consultantul financiar Irina Chitu, potrivit
realitatea.net.