Bancherii avertizeaza: criptomonedele ar putea naste o noua criza similara celei din 2008
bitcoincriptomonedemonede digitalecryptobanci centrale
Guvernatorul adjunct al Bancii Angliei, Jon Cunliffe, a tinut, miercuri, un discurs dur cu privire la criptomonedele. In opinia sa, acestea risca sa destabilizeze sistemul financiar si sa ne arunce intr-o noua criza similara celei din 2008. Pentru a evita acest scenariu dramatic, oficialul Bancii Angliei recomanda reglementarea de urgenta a Bitcoin - cea mai populara dintre criptomonedele lumii.
Cunliffe a comparat rata de crestere a pietei
criptomonedelor, care a evoluat de la 16 miliarde de dolari in urma cu cinci ani la 2,3 trilioane de dolari astazi, cu piata de credite ipotecare subprime, de 1,2 trilioane de dolari din 2008.
"Cand ceva din sistemul financiar creste foarte repede si creste intr-un spatiu in mare parte nereglementat, autoritatile de stabilitate financiara trebuie sa se ridice si sa actioneze", a spus bancherul, care indeamna autoritatile sa reglementeze cat mai repede monedele digitale, pana cand ele nu vor deveni un oericol iminent de destabilizare a sistemelor financiare traditionale.
Totusi, Cunliffe sustine ca autoritatile abilitate si guvernele lumii trebuie sa aiba grija sa nu reactioneze excesiv sau sa clasifice noile abordari drept "periculoase" pur si simplu pentru ca sunt diferite si a mentionat, de asemenea, ca tehnologiile criptografice ofera o perspectiva de "imbunatatiri radicale" in serviciile financiare.
In aceasta nota, majoritatea bancilor centrale ale lumii au "mirosit" potentialul de dezvoltare pe care il au activele digitale, motiv pentru care, la aceasta ora, se afla intr-o anumita etapa de analiza sau chiar de dezvoltare a propriilor lor monede digitale. Anuntul a fost facut saptamana trecuta, chiar de directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Georgieva.
110 tari se afla intr-o "etapa" de analiza a CBDC, a punctat seful FMI. SUA, Marea Britanie, UE, Canada, Nigeria si India sunt printre natiunile care incearca sa isi intensifice eforturile pe frontul CBDC.
"Inainte de pandemie, amintiti-va ca obisnuiam sa spunem, viitorul este digital. Odata cu pandemia, viitorul a sosit si foarte proeminent in lumea banilor", a spus Georgieva.
Revenind la afirmatiile lui Cunliffe, acesta a subliniat ca riscurile de stabilitate financiara raman limitate pentru moment si considera ca majoritatea activelor digitale "nu au valoare intrinseca si sunt vulnerabile la corectii majore de pret", motiv pentru care reprezinta o preocupare de stabilitate financiara.
Comentariile lui Cunliffe fac ecou celor ale guvernatorului Bancii Angliei, Andrew Bailey, din luna mai , care a avertizat ca investitorii in criptomonede ar trebui sa fie pregatiti sa-si piarda toti banii din cauza lipsei de "valoare intrinseca" a activelor.