Bancherii au castigat mai putin in 2012
ceobancijpmorganbancheripachet financiarbani
Salariile medii ale bancherilor de top din SUA si Europa, inclusiv cel al lui Jamie Dimon de la JPMorgan si Stephen Hester de la Royal Bank of Scotland, au scazut cu 10% in 2012, dupa ce bancile au fost obligate sa reduca din cheltuieli, informeaza un studiu al Financial Times.
Scaderea survine dupa un val de revolte din partea actionarilor prolifici si unele scandaluri si amenzi, care au obligat consiliile bancilor (atat in SUA, cat si in Europa), sa reduca salariile bancherilor.
Studiul realizat de Equilar pentru FT vizeaza 15 banci arata ca acestia au primit in medie 11,5 milioane dolari, in 2012, cu 10% mai putin decat in anul anterior.
Astfel, discutam despre prima reducere de salarii in cazul bancherilor, efectuata in ultimii trei ani, o perioada in care profiturile lor si banii furnizati investitorilor s-au situat sub asteptari, in multe instante.
Din randul celor 10 bancheri care se afla in functie din 2011, doar trei - John Strumpf de la Wells Fargo, Stuart Gulliver de la HSBC si Brady Dougan de la Credit Suisse - au beneficiat de o majorare salariala.
Cu un pachet salarial de 19,3 milioane dolari, Stumpf l-a devansat pe Dimon de la JPMorgan, devenind cel mai bine platit bancher, in situatia in care cel din urma a inregistrat o reducere cu o cincime a bonusurilor.
Dimon, care a primit totusi suma considerabila de 18,7 milioane dolari, va lua si mai putini bani in 2013, deoarece actiunile vor scadea, din cauza scandalului de trading alimentat de "Balena din Londra".
Analiza celor de la Equilar tine cont de salariile de baza, bonusurile cash si alte beneficii. De asemenea, economistii au tinut cont de bonificatiile in actiuni la nivelul lui 2012, care au recompensat performantele din anii anteriori.
Salariul mediu pentru CEO din S&P 500, aflati in functie de cel putin doi ani, a fost de 11 milioane dolari, marcand o scadere de 0,3%.
Gulliver de la HSBC a devenit cel mai bine platit sef de banca din Marea Britanie, pachetul sau financiar crescand cu 25%, la 12,9 milioane dolari, in ciuda obtinerii unui profit net mai mic. In primul sau an la carma Barclays, Antony Jenkins s-a situat pe ultimul loc in randul celor mai bogati bancheri, cu un pachet salarial de 4,1 milioane dolari. El a renuntat la bonusuri, din cauza scandalurilor care au afectat imaginea bancii.