Banca Transilvania rupe sistemul bancar romanesc: decizia care zdrobeste concurenta, ce trebuie sa stie clientii
banca digitala romaneascabanca transilvania
Banca Transilvania si-a setat poate cel mai ambitios proiect din sistemul bancar autohton al anului 2022: sa construiasca prima banca digitala din Romania in jurul Idea Bank, destinata clientilor care au apetit pentru banking la distanta.
Dupa ce
Banca Transilvania a finalizat integrarea Idea in Grupul BT si a anuntat preluarea functiei de CEO al Idea Bank in persoana Gabrielei Nistor, urmatorul pas al BT va pune la pamanat concurenta pe piata romaneasca de profil.
Gabriela Nistor lucreaza pentru Banca Transilvania inca din 1995. In ultimii 17 ani a coordonat activitatea de retail, private banking si retea, iar din 2013 este director general adjunct al bancii. A reprezentat banca in mai multe consilii de administratie ale companiilor Grupului BT. Este Presedintele Comitetului Executiv al Visa Romanian Member Forum (din 2008) si Vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (din 2022). Gabriela Nistor are o diploma de EMBA University of Sheffield si a fost finalista Study UK Alumni Awards 2021, categoria Professional Achievements pe Europa.
"Sunt deosebit de onorata de aceasta provocare de a construi prima banca exclusiv digitala . Sunt increzatoare ca vom continua succesul Bancii Transilvania in noua banca a Grupului BT, care are ca fundatie Idea::Bank, pregatind astfel Grupul BT si mai mult pentru viitor. Avem ambitii mari si alocam toate resursele necesare si, ca de obicei, punem suflet in proiectul care incepe acum. Multumesc echipei mele de retail banking din Banca Transilvania pentru tot ce am construit pana acum impreuna, top managementului BT pentru incredere si astept cu nerabdare sa ma alatur noii echipe", declara Gabriela Nistor.
BT vrea sa construiasca prima banca 100% digitala Made in Romania
"Idea Bank porneste cu investitie din partea Bancii Transilvania. Pe viitor are nevoie de o masa critica de clienti, care sa sustina businessul.
Vrem sa construim de la zero tot ce inseamna infrastructura unei banci digitale, cu parte de core banking, procesari etc.
Sunt mai multe modele de banci digitale. Nu cred ca platforma in sine sau ce construiesti face neaparat diferenta, ci acest mix intre platforma pe care o faci, modul in care interactionezi cu clientii si cui te adresezi", a transmis Gabrielei Nistor, in cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar.
Conform acesteia, conceptul de banca digitala elimina reteaua fizica, "dar noi vom pastra call center-ul cu echipa aferenta".
-
"In 9 – 12 luni trebuie sa iesim cu un produs de baza pentru clientii persoane fizice"
Noul CEO idea sustine ca "in 9 – 12 luni trebuie sa iesim cu un produs de baza pentru clientii persoane fizice".
"Diferenta trebuie sa o faca pozitionarea produsului, trebuie sa venim cu ceva diferit.
Nu sunt puse deocamdata creditele ipotecare pe roadmap. Momentan sunt creditele de consum, conturi curente, card de debit", a mai spus oficialul Idea.
"Clientul de retail s-a schimbat mult"
Referitor la tendintele consumatorilor, oficialul Idea constata multe elemente de noutate, precizand ca se observa numeroase schimbari in comportamentul clientului de retail.
"Odata cu pandemia, oamenii au inceput brusc sa cumpere online. Tot in timpul pandemiei a aparut si teama de cash si au trecut repede pe online si s-au obisnuit. De exemplu, in prima etapa a pandemiei, o jumatate de million de clienti BT au facut prima tranzactie online din viata lor. Apoi, o buna parte din ei au ramas cu acest comportament. In aceasta directie vom merge", a spus noul CEO Idea.