Banca Nationala are noi documente in legatura cu Tezaurul Romaniei trimis la Moscova in 1916 si 1917
tezaur moscovatezaur bnrtezaur romaniarestituire tezaur moscova
Banca Nationala a Romaniei a intrat, recent, in posesia unor documente din 1941, in care reprezentantii BNR de atunci au inventariat situatia Tezaurului trimis de BNR la Moscova in anii 1916 - 1917.
Documentul, in a carui posesie BNR a intrat cu sprijinul altor institutii ale statului, este studiat de specialistii BNR care incearca sa ateste provenienta si autenticitatea documentelor din arhiva BNR si sa coreleze informatiile noi cu cele existente.
Potrivit BNR, cercetarea celor 200 de pagini este in curs si, odata finalizata, BNR va informa oficial publicul si institutiile statului roman (Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Romana, alte institutii interesate) in legatura cu detalii relevante care pot rezulta din aceste documente.
Conform unor evaluari preliminare, documentul are valoare istorica si completeaza materialele deja existente in arhiva BNR, dar nu si in privinta documentelor orginale din anii 1916 -1917 (procesele verbale de predare - primire ale valorilor trimise de statul roman si BNR in Rusia), care stau la baza solicitarilor de returnare a Tezaurului.
Documentele noi confirma cifrele referitoare la Tezaurul de metale pretioase trimise la Moscova. BNR atrage atentia ca orice alta interpretare in legatura cu documentele respective nu se sustine pana la finalizarea cercetarilor si reprezinta simple speculatii.
Banca Nationala aminteste ca a facut numeroase demersuri pentru a aduce la cunostinta publicului roman si international situatia Tezaurului romanesc trimis la Moscova in anii 1916-1917.
Astfel, BNR a publicat de-a lungul timpului numeroase lucrari: „Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei la Moscova”, 2 volume (1999, 2011); „Legendele batranei doamne” (2009), „Din istoria Bancii Nationale” (2009), ”The Treasury of the National Bank of Romania in Moscow” (2000 ÅŸi 2011); „Salvarea aurului polonez” in limbile romana, engleza, poloneza (2012) cu un capitol dedicat Tezaurului de la Moscova; „Odiseea aurului BNR. Tismana 1944-1947” (2015), precum si numeroase articole de specialitate.
Totodata, in fiecare an, in cadrul Simpozionului de istorie bancara „Cristian Popisteanu” sunt discutate toate elementele noi care apar in legatura cu acest subiect.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat in repetate randuri, in conferinte publice, istoricul si demersurile efectuate pentru recuperarea Tezaurului (cateva exemple: Cuvant de deschidere al guvernatorului BNR, la a XXIV-a editie a Simpozionul „Cristian Popisteanu” - Bucuresti, 6 aprilie 2016, Discursul guvernatorului BNR, la a XXVI-a editie a Simpozionul „Cristian Popisteanu” - Bucuresti, 24 aprilie 2018)
De asemenea, BNR a pus la dispozitie Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si Comisiei romano-ruse pentru studierea problemelor izvorate din istoria relatiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului depus la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial, documente complete si relevante in legaura cu situatia Tezaurului.
In urma Declaratiei comune a ministrilor de externe roman si rus din 2003, toate discutiile se fac pe linie diplomatica, in cazul Romaniei prin Ministerul Afacerilor Externe care coordoneaza partea romana a Comisiei mixte, BNR avand exclusiv rolul de suport si furnizor de informatii bine documentate si autentice.
Din acest punct de vedere, analizarea aprofundata a noilor materiale aflate la dispozitie trebuie facuta cu cea mai mare rigoare. Banca Nationala a Romaniei considera in continuare ca este de datoria sa sa intreprinda toate demersurile necesare pentru ca aceste valori sa revina acasa.