Banca Nationala a Romaniei mentine prognoza de inflatie la 4,2% pentru anul acesta
inflatie bnrtinta inflatie bnrprognoza inflatie bnrdeclaratii isarescu
Cu oocazia prezentarii Raportul trimestrial asupra inflatiei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat, astazi, ca institutia pe care o conduce a mentinu la 4,2% prognoza de inflatie pentru 2019, si estimeaza o inflatie de 3,4 pentru finalul anului 2020, de la 3,3%, cat anticipa in mai 2019.
Potrivit BNR, rata anuala a inflatiei se va mentine in afara intervalului tintei centrale si pe parcursul semestrului al doilea din 2019, sub impactul socurilor nefavorabile din prima parte a anului curent.
Ulterior, inflatia va intra pe o traiectorie relativ stabila, in jumatatea superioara a intervalului tintei, sub incidenta epuizarii efectelor socurilor de oferta din 2019, concomitent cu perspectiva presiunilor inflationiste la nivelul inflatiei de baza.
Potrivit guvernatorului BNR, rata anuala a inflatiei s-a redus usor, spre finalul trimestrului al doilea al acestui an, ramanand peste limita superioara a intervalului de variatie asociat tintei bancii centrale, dar a ramas peste limita superioara a intervalului de variatie al tintei.
“La reducerea inflatiei, au contribuit efectul de baza favorabil la nivelul produselor din tutun si al celor cu preturi administrate, corectia cotatiei petrolului, in contextul preocuparilor privind incetinirea economiei globale, si un factor care nu este mentionat in Raport: au scazut si preturile la legume si fructe.
Modificarile legislative au impins inflatia in sus, in cursul trimestrului II. Am avut si socuri de oferta pe plan international pe segmentul carnii de porc”, a explicat Isarescu.
Printre cauzele care au dus la cresterea inflatiei, s-au numarat si dinamica anuala robusta a salariului mediu net din economie si un excedent de cerere agregata in crestere.
Guvernatorul a mai spus ca dinamica anuala a pretului carburantilor a intrat pe o traiectorie descendenta, in principal pe fondul diminuarii cotatiei Brent.
“Activitatea economica s-a intensificat oarecum surprinzator, in primul trimestru din 2019, si avem si o evolutie pozitiva in sensul de imbunatatire a increderii in activitatea economica.
Este adevarat ca, din punctul nostru de vedere, al echilibrelor macroeconomice, consumul final total este componenta principala care trage in sus activitatea economica”, a declarat Isarescu.