Banca Mondiala si-a lansat noua strategie intr-o atmosfera zen
banca mondialameditatiistrategieinstitutiiplansaracie
Se pare ca Banca Mondiala are nevoie de o perioada de reflectie, de liniste, pentru ca bancherii sai sa-si adune gandurile. Cel putin asa pare la prima vedere, din moment ce la inceputul lunii septembrie, 300 de bancheri s-au alaturat, la invitatia presedintelui bancii, Jim Kim, calugarului vietnamez Thich Nhat Hanh, pentru "o zi de meditatie atenta". "A fost foarte zen", a declarat unul dintre participanti, un admirator al domnului Hanh. Ulterior, calugarul, insotit de 20 de discipoli imbracati in robe portocalii, a condus "o meditatie de mers pe jos prin Washington".
Dl.Hanh s-a referit chiar si la situatia economica mondiala, afirmand ca "civilizatia va cunoaste o crestere economica vorace". Intamplator sau nu, noua strategie a Bancii Mondiale, aprobata la 12 octombrie vorbeste despre eliminarea saraciei pana in anul 2030. Un obiectiv ambitios, dar poate fi el realizat?
De la fondarea Grupului Bancii Mondiale, format din alte cinci institutii financiare internaționale, aceasta a derulat un numar de 12.000 de proiecte in 172 de tari. In ciuda prognozelor optimiste lansate in urma cu un deceniu, in prezent un miliard de oameni de pe planeta traiesc cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi, iar inca 1,5 miliarde de oameni au venituri medii.
Noua strategie a Bancii Mondiale este pusa la indoiala tocmai de oamenii din interiorul institutiei, aceiasi care nu au fost prea incantati de venirea domnului Kim la conducere si care il privesc cu neincredere.
Contestatarii domnului Kim afirma ca modul in care este organizata institutia, pe regiuni, nu permite o corelare a politicilor de finantare si ca responsabilii de regiuni nu discuta intre ei decat rarerori. In plus nu exista certitudinea ca proiectele globale sunt mai eficiente decat cele regionale care sunt mai usor de implementat si condus.
Scepticii merg mai departe intrebandu-se ce se va intampla daca totusi planul de eradicare a saraciei pana in 2030 reuseste. Ce se va intampla cu Banca Mondiala dupa aceasta data? Probabil, spun ei, va inventa altceva. Pana atunci insa, inainte de a se apuca de treaba pentru a demara noua strategie, bancherii au avut nevoie de o adanca meditatie.